Ak si ešte nepostrehol šialenstvo okolo dubajskej čokolády, asi netráviš veľa času na internete. Každý ju chce ochutnať a vlastniť, no prečo je vôbec taká virálna a ako vznikla? Dôvod ťa naozaj prekvapí.
Predstav si, že máš neodolateľnú chuť na sladké, no nič, čo nájdeš, ti nestačí. Presne to sa stalo Sarah Hamoude, keď bola v roku 2021 tehotná. Namiesto obyčajnej čokolády chcela niečo výnimočné, no na trhu nič podobné neexistovalo. Spolu s manželom začali doma experimentovať a vytvorili luxusné čokoládové tyčinky s náplňami ako pistácie, knafeh a ťavie mlieko. Spočiatku predávali len pár kusov týždenne a zdalo sa, že ich nápad nemá veľký úspech.
V roku 2023 však jedna influencerka natočila ASMR video ochutnávky dubajskej čokolády. A práve to dosiahlo až 80 miliónov videní a zrazu sa z ich malej domácej výroby stal miliónový biznis, po ktorom všetci na svete opakujú a chcú dosiahnuť rovnakú kvalitu. Sociálne siete sa zaplnili nadšenými recenziami a produkty začali miznúť rýchlosťou blesku.
Vedel si, že originálna dubajská čokoláda má značku Fix? Všetko ostatné, čo vidíš, je len napodobenina, ktorá sa snaží podobať tomu, čo vzniklo ako odpoveď na tehotenské chute. Pravá dubajská čokoláda má dokonca množstvo príchutí, ako napríklad lotus či pekan, a nájdeš ju v mliečnom aj horkom prevedení. Jej charakteristická chrumkavá textúra a kombinácia neobvyklých ingrediencií ju odlišujú od bežnej čokolády a vytvárajú jedinečný chuťový zážitok.
Čaká sa hodiny
Ešte zaujímavejšie je to, že táto originálna dubajská čokoláda sa dá objednať len online v Dubaji cez stránku Deliveroo a ľudia na ňu čakajú aj niekoľko hodín. My sme mali to šťastie ochutnať ju, a to hneď vo viacerých prevedeniach. Najviac nám ulahodila lotus. Klasická dubajská čokoláda je veľmi lahodná a chrumkavá. Na svoje si prídeš, aj keď nie si veľkým milovníkom sladkého, pretože nie je veľmi presladená.
A keď sme povedali, že ju chce napodobniť každý, tak je to doslova. Už to však nie je len o čokoláde, ale dokonca aj o keksoch, čokoládovej vode alebo čokoládovom croissante. A práve ten sme sa z redakcie vybrali ochutnať.
Navštívili sme podnik v Bratislave s názvom Asheri, kde už okrem croissantov vyrábajú aj vlastnú dubajskú čokoládu, no my ostaneme pri croissante. Jeden croissant spolu s matcha latté nás vyšiel na 10 eur, čo sa môže zdať niekomu veľa, no oproti dubajskej čokoláde, ktorá stojí 20 eur, je cena normálna. (smiech)

Prekvapivá chuť v príjemnom prostredí
Chuť nás prekvapila. To, čo robilo croissant najlepším, bol práve kadayif, čo je práve tá „chrumkavá cestovina“, ktorá sa nachádza aj v samotnej čokoláde. Croissant bol tiež veľmi príjemne chrumkavý. Avšak, na pistáciovú plnku nemôžeme povedať dobré slovo, pretože nám to skôr prišlo ako pistáciový puding naplnený do croissantu. Prirovnali by sme to k lacnejšiemu krému, ktorý neodzrkadľoval luxusnú reputáciu, ktorú si tento dezert vybudoval.
Samotná kaviareň ale pôsobila veľmi dobrým a útulným dojmom, kde sa dá v pokoji aj pracovať a dokonca sa cez veľké sklo môžeš pozrieť priamo do výroby cukroviniek a croissantov. V ich ponuke nájdeš aj množstvo iných croissantov, ktoré, veríme, chutia oveľa lepšie ako ten dubajský.
Dubajskému šialenstvu sa chce prispôsobiť za každú cenu ktokoľvek, no niekedy je lepšie zvoliť si starú dobrú klasiku. Podľahol si dubajskému šialenstvu aj ty, alebo sa radšej držíš z diaľky?