Vďaka pandémii covidu spred dvoch rokov nám došlo, aké vzácne je naše zdravie. Uvedomili sme si, že, vďakabohu, nemusíme žiť v dobe, keď každý rok prišlo nové ochorenie, ktoré kosilo ľudí jedna radosť. A jedným takým bol aj týfus, o ktorom bude dnes reč. Teda vlastne, reč bude o Mary Mallon.
Kuchárka Mary Mallon bola vraj prvou osobou v USA, ktorú identifikovali ako asymptomatického nosiča baktérie Salmonella typhi. Uvádza sa, že jedlom, ktoré sa pre ňu stalo akýmsi signifikantným, bola broskyňová zmrzlina. Tá zohrá v príbehu ešte dôležitú úlohu.
Kto bola Mary Mallon?
Život Mary Mallon by nebol ničím výnimočný, ak by sa však, dá sa povedať, nie vlastným pričinením nepreslávila prezývkou Typhoid Mary alebo teda Týfusová Mary. Priznajme, slovo preslávila je v tomto kontexte dosť nevhodné, keďže mať na krku niekoľko životov a takmer rozvíriť pandémiu brušného týfusu asi nie je nič, čím by sa človek chcel chváliť.
Obzvlášť, ak nič z toho nerobí úmyselne a v podstate o tom ani nevie. Ale pekne postupne. Marry Mallon bola pôvodom z Írska, narodila sa v meste Cookstown v írskom grófstve Tyrone v roku 1869. Na začiatku 20. storočia ako 15-ročná imigrovala do USA, kde žila u svojej tety a strýka.
Najprv pracovala ako slúžka, neskôr sa zamestnala ako kuchárka v rôznych bohatých rodinách v New Yorku. V tom čase to bol obrovský úspech. Kuchárka mala veľkú zodpovednosť, a to za personál, nákup zásob a najmä samotné jedlo. Na dôkaz jej postavenia ju domáci oslovovali titulom slečna resp. pani.
Viac PREMIUM článkov na podobnú tému:
- Zabil ich stovky, dokázali mu jednu. Herman Webster Mudgett, známy ako Dr. Holmes, ktorý postavil skutočný Dom hrôzy
- Uniesol ju, roky zneužíval, nútil k prostitúcii a bol jej otcom aj manželom. Mrazivý príbeh krátkeho, no tragického života Suzanne Sevakis
- Matka o ňu hasila cigarety a kŕmila ju vlastnými fekáliami. Tragický prípad Elisy Izquierdo
Ako uvádzajú zdroje, medzi rokmi 1900 – 1907 pracovala slečna Mary Mallon ako kuchárka pre asi osem rodín, z ktorých sedem ochorelo na týfus. Nakazila desiatky ľudí, pričom ochorenie, ktoré rozšírila, malo za následok tri potvrdené obete (nepotvrdených boli viac ako 50). Ako? K tomu sa ešte dostaneme.
V tomto článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako je možné, že nevedela o tom, že je nakazená
- Akým jedlom sa nákaza šírila
- Koľko nakazených a koľko obetí má na svedomí
- Čo sa stalo, keď zistili, že ona je nositeľom nákazy
- Ako zomrela a koľko ľudí prišlo na jej pohreb
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám na EMEFKA, Startitup, Fontech
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom