Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 13.6.2025
sk
Anton
cz
Antonín
, Antonin

Slováci a pohárik k sebe patria. Toto je najlepší alkoholický nápoj na svete, do top 10 sa dostal aj náš sused

Rebríček ovládol jeden typ alkoholu.


Milovníci kvalitného alkoholu si prídu na svoje – rebríček najlepších alkoholických nápojov sveta podľa hodnotení odborníkov aj bežných konzumentov ukazuje, že víno stále dominuje. A nechýba ani zástupca z nášho regiónu, konkrétne náš severný sused – Poľsko – sa umiestnilo v top 10. Poďme sa spolu pozrieť, ktorý nápoj kraľuje zoznamu vytvorenému známym portálom Tasteatlas.

1. Brunello di Montalcino (Taliansko)

Červené víno z Toskánska vyrábané výlučne z odrody Sangiovese. Vyniká chuťou čerešní, kože a balzamikového octu. Má označenie DOCG – najvyššiu taliansku známku kvality.

2. Barolo (Taliansko)

Víno z regiónu Piemont z hrozna Nebbiolo. Zreje minimálne 36 mesiacov (Riserva až 5 rokov) a je známe vysokým obsahom trieslovín, ktoré sa časom zjemňujú. Elegantné, ale silné víno.

3. Vintage Port (Portugalsko)

Najprestížnejší druh portského vína. Vyrába sa len v najlepších rokoch a tvorí len 2 % z celkovej produkcie. Zreje v sudoch 2 – 3 roky, potom ďalej vo fľašiach.

Shutterstock

4. Rías Baixas (Španielsko)

Rías Baixas je španielska apelačná oblasť, ktorá sa nachádza na pobreží Atlantického oceánu v Galícii. Existuje tu niekoľko povolených odrôd hrozna, ale v celom regióne sa darí a dominuje odrode Albariño. Väčšina vín pochádzajúcich z tohto regiónu je bledozlatá, svieža a aromatická.

5. Châteauneuf-du-Pape (Francúzsko)

Najdôležitejšie víno z južnej časti údolia Rhône. Zmes červených odrôd ako Grenache, Syrah a Mourvèdre. Víno je bohaté, korenisté, často s tónmi červeného ovocia, kože a čierneho korenia.

6. Vinsanto (Grécko, Santorini)

Dezertné víno zo sušených bielych odrôd Assyrtiko a Aidani. Sladké, koncentrované a dozrievané minimálne 2 roky v sudoch. Farba sa mení od zlatistej po tmavo jantárovú.

Shutterstock

7. Naousa (Grécko, Makedónia)

Víno z autochtónnej odrody Xynomavro. Komplexné, s vôňou červeného ovocia, paradajok, bylín a korenia. Skvelo sa hodí k divine, syrom a paradajkovým jedlám.

8. Gruzínske amforové víno (Gruzínsko)

Vyrábané starobylou metódou v hlinených nádobách (kvevri), ktoré sa zakopávajú do zeme. Víno kvasí spolu so šupkami, stopkami aj jadierkami a dozrieva 5 – 6 mesiacov.

9. Póltorak Staropolski (Poľsko)

Tradičná poľská medovina s vysokým obsahom alkoholu (15–18 %). Vyrába sa v pomere 1 diel medu a 0,5 dielu vody. Chuť je sladká, jemná, často s koreninami ako škorica či klinčeky.

Shutterstock

10. Ribera del Duero (Španielsko)

Červené vína z odrody Tempranillo, známe svojou silou, plnosťou a dobrou štruktúrou. Často zrejú v dubových sudoch a nesú označenia Crianza, Reserva či Gran Reserva podľa dĺžky dozrievania.

Mohlo by ťa zaujímať:

Toto je najlepší druh piva na svete. Slováci budú z výsledkov prekvapení, Česko má dôvod na radosť


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Zakúpené články

Zatiaľ nemáš zakúpený žiadny článok

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.