Hneď v úvode ťa musíme sklamať. Známy portál Taste Atlas zaradil borovičku do zoznamu najhorších jedál a nápojov strednej Európy. Jedným z jej výrazných prvkov je špecifická chuť, ktorú ľudia popisujú ako osviežujúcu a aromatickú.
Nápoj si aj napriek tomuto nelichotivému zaradeniu získal popularitu medzi turistami a cudzincami, ktorí hľadajú autentický zážitok a ochutnávku miestnej kultúry. Borovička sa často využíva aj pri príprave miešaných nápojov a kokteilov.
Čo by si mal vedieť o borovičke?
- Borovička je destilát zo zrelých plodov borievky obyčajnej. Patrí do skupiny ovocných destilátov a má typickú chuť a arómu borievok.
- Jej ľudové a nárečové názvy sú borovec, jadlovec či jalovec.
- Medzinárodný deň borovičky sa oslavuje každoročne 24. júna.
- V rámci Európskej únie sú v kategórii borievkové destiláty chránené značky: Spišská borovička, Slovenská borovička, Juniperus, Slovenská borovička, Inovecká borovička a Liptovská borovička.
- Naša borovička je vo svete známa skôr ako gin. Jej história siaha do polovice 19. storočia, odkiaľ pochádzajú prvé zmienky o Slovákoch páliacich borievky. Vyrábali alkohol z borievky podľa ich vlastnej chuti alebo dokonca rôznej sily. Neskôr sa tento nápoj, samozrejme, začal vyrábať vo väčšom. V roku 1933 začala Prvá továreň na borievky v meste Trenčín vyrábať vlastný nápoj z borievok.
- Alkohol neslúži ako liek, ale v malých množstvách môže pomôcť napríklad zlepšiť trávenie alebo trením po zuboch môže zmierniť bolesť zubov. Aplikovaním na rany môže zasa zničiť plesne a zápaly.