Vysoko spracované či ľahko spracované potraviny sú dlhodobý problém, pred ktorým WHO varuje. Ako však upozornili TV Noviny, teraz vyplávali na povrch čoraz väčšie dôkazy o nebezpečenstvách, ktoré tieto jedlá prinášajú. Vyplýva to zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie.
Tieto nezdravé potraviny obsahujú veľké množstvo nezdravých tukov, cukrov či sodíka. Tie predstavujú pre ľudské telo veľkú záťaž. Ako poukazuje Svetová zdravotnícka organizácia, najväčším problémom pri týchto jedlách a nápojoch je ich nízka cena a zároveň dostupnosť.
„Dane na nezdravé potraviny, ako sú cukrom sladené nápoje, môžu viesť k nižšiemu dopytu a spotrebe,“ uvádza WHO. Ako sme ťa už informovali, na Slovensku bol začiatkom tohto roka schválený nový návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, pri ktorom mali Slováci zmiešané dojmy.
Lepšie by bolo alternatívne riešenie
Vyzerá to tak, že lepším riešením ako danenie by mohli byť podľa WHO dotácie na zdravé potraviny, ako sú ovocie či zelenina, tým by sa uľahčila ich dostupnosť. „To podporuje ich spotrebu, čo vedie k zvýšeniu predaja a pozitívnym zmenám v správaní spotrebiteľov,“ vysvetľuje organizácia.
Spracované potraviny sú obrovským problémom, ktorý spôsobuje celý rad zdravotných ťažkostí. Jedálniček zložený z takýchto typov jedál sa spája so zvýšenými rizikami srdcovo-cievnych chorôb, mŕtvice, obezity, rakoviny a ďalších ochorení. WHO pred týmito potravinami varuje. Nadmerná konzumácia vysoko spracovaných potravín spôsobuje ročne v Európe až 369-tisíc úmrtí.