Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 15.11.2024
sk
Leopold
cz
Leopold

Slováci si z lesa odnášajú prudko jedovatú hubu. Otrávilo sa už desať ľudí

Príznaky otravy sú vracanie, hnačky a bolesť v oblasti nadbruška.


Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) konzultovalo minulý týždeň desať otráv prudko jedovatou hubou hodvábnicou veľkou. Príznaky otravy sú vracanie, hnačky a bolesť v oblasti nadbruška.

Pre TASR to uviedla vedúca NTIC Silvia Plačková. Od septembra už riešilo NTIC minimálne 55 otráv hubami. Plačková varuje aj pred jedovatou muchotrávkou zelenou.

Príznaky otravy hodvábnicou veľkou nastupujú skoro. „Vracanie, hnačky, bolesť v epigastriu nastupujú približne do jednej až dvoch hodín od požitia húb,“ uviedla Plačková. V takomto prípade by človek nemal situáciu podceňovať a čím skôr vyhľadať lekára.

NTIC upozorňuje, že je dôležité doniesť so sebou nespracované zvyšky húb, jedlo z húb alebo zvratky, ktoré pomôžu identifikovať hubu, ktorá spôsobila otravu.

TASR – Pavol Remiaš

Plačková upozornila aj na smrteľne jedovatú hubu muchotrávku zelenú. Minulý rok sa ňou otrávilo šesť ľudí. „Neregistrujeme, našťastie, žiadne úmrtia tento rok, ale v lete sme konzultovali otravy muchotrávkou zelenou alebo jej bielou formou,“ doplnila.

Muchotrávku zelenú alebo jej bielu formu muchotrávku bielu a končistú si najčastejšie hubári zamieňajú so šampiňónmi, bedľami a zelenými plávkami. Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň. „Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť,“ upozornila Plačková.

Obzvlášť citliví na amanitín sú starí ľudia a deti. „Prvé príznaky sa dostavia po šiestich, 12 alebo aj 24 hodinách. Sú to kolikovité bolesti brucha, vracanie a vodnaté hnačky,“ dodala Plačková.

Spoločným znakom smrteľne jedovatých muchotrávok je blanitá voľná pošva, prsteň na hlúbiku a čisto biele lupene. „Pokiaľ huby nepoznáte, zbierajte len huby hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Hríbovité huby nie sú smrteľne jedovaté,“ uviedlo NTIC.

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.