Česi utratia za obed v priemere viac ako Slováci. Pri našich susedoch hovoríme o sume približne 11,40 eura, my míňame okolo 8,45 eura. Česi navyše zvyknú nechávať vyššie prepitné, ktoré prekonáva hranicu šiestich percent, informuje iDNES.cz.
Vyplývajú to z dát spoločnosti Querko. Tá vznikla v roku 2019 ako startup, ktorý založili Lukáš Kovač, Miloslav Mrvík, Jan Dorazil a Roman Kantor. Platiť v reštauráciách tak môžeš iba naskenovaním QR kódu. Od jari 2022 môžeš túto službu používať aj na Slovensku.
Ako píše Startitup, princíp Querka je jednoduchý. V reštaurácii si môžeš prostredníctvom rovnomennej aplikácie cez QR kód umiestnený na stole priebežne kontrolovať zoznam jedál a nápojov, ktoré si si objednal. Následne zaplatíš za tie položky, ktoré si označíš. Je to výhoda pri obedoch, kde si každý z partie platí sám.
„Expanzia na Slovensko nám umožnila ďalší pohľad do správania návštevníkov reštaurácií. Hoci by sme povedali, že sme veľmi podobné národy, určité rozdiely sú podľa našich údajov zrejmé,“ hovorí pre web Viktor Tecl, country manager Querka na Slovensku.
Menej položiek a menší tringelt
Oproti Čechom si objednávame menej položiek, čiže jedál a nápojov. Naši susedia pri obede platia priemerne za 2,5 položky, Slováci len 1,6. Takisto šetríme aj na tringeltoch. Českí používatelia aplikácie nechávajú personálu priemerne 6,2 % z celkovej výšky účtu, slovenskí len 4,5 %.
„Dlhodobo sledujeme, že zákazníci nechávajú personálu v priemere sedem percent. Počas obedov však výška tringeltu asi o percento klesá, ľudia sú však stále štedrejší ako pri platbe kartou, keď nechávajú asi päť percent,“ dodáva Tecl. Medzi platobnými metódami (u oboch národov) vedie ApplePay (až 55 %), za ňou nasleduje GooglePay.