Bryndzové halušky na vrchole Kilimandžára? Nie, nejde o vtip či výmysel. Slovák Lukáš Baránek miluje turistiku a nedávno zdolal aj Kilimandžáro v Tanzánii.
Rodák z Liptovského Mikuláša však musel tento svoj počin niečím ozvláštniť a rozhodol sa v náročných podmienkach pripraviť náš národný pokrm – bryndzové halušky, informuje portál Dnes24.
„Cieľom je zvýšiť povedomie o slovenskej kultúre, ktorá má bohaté tradície a môže rezonovať aj vo vzdialených kútoch sveta,“ povedal Lukáš. Lukáš s podporou Fondu pre budúcnosť športu vystúpil na vrchol Kilimandžára 6. septembra a vychutnal si tam bryndzové halušky.
Na výstup sa dlho pripravoval, takže to preňho bolo zvládnuteľné. Varenie bryndzových halušiek však bolo o niečo náročnejšie.
Náročné podmienky
„Vietor, chlad a potreba vyniesť toto jedlo. Boli to faktory, s ktorými sme museli rátať. Od chladenia bryndze cestou zo Slovenska cez plánovanie každého predmetu, ktorý musíme vyniesť na vrchol, až po plánovanie času a rozdelenie rolí. Bola to výzva, ktorú som prekonal práve vďaka skvelému tímu, ktorý som v Afrike mal. Za ten týždeň sme sa spoznali a vnímam ich ako rodinu. Ich angažovanosť a spoločná snaha dosiahnuť úspech sú dôvody, vďaka ktorým sa tento výstup podaril,“ uviedol pre portál mladý horolezec.
Lukáš prezradil aj viac o príprave nášho národného pokrmu a s čím sa musel popasovať. V takýchto výškach sa bod varu dosiahne rýchlejšie než normálne. „Toto je niečo, s čím sme nepočítali, a tak sme museli neustále halušky pozorovať, aby sme vedeli, kedy budú hotové. Nebolo totiž možné použiť našu metódu ‚kým vyplávajú na povrch plus dve minúty‘,“ prezradil Lukáš.
Halušky všetkým chutili a v súvislosti s počinom mladého Slováka sa spomína aj svetový rekord. Síce to ešte nie je oficiálne, no s najväčšou pravdepodobnosťou ide o svetový rekord- najvyššie uvarené bryndzové halušky v histórii.