Slovák uvaril bryndzové halušky na vrchole Kilimandžára. Ašpiruje na nový rekord

Naše národné jedlo sa už dostalo aj na vrchol Kilimandžára.


Bryndzové halušky na vrchole Kilimandžára? Nie, nejde o vtip či výmysel. Slovák Lukáš Baránek miluje turistiku a nedávno zdolal aj Kilimandžáro v Tanzánii.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Rodák z Liptovského Mikuláša však musel tento svoj počin niečím ozvláštniť a rozhodol sa v náročných podmienkach pripraviť náš národný pokrm – bryndzové halušky, informuje portál Dnes24.

„Cieľom je zvýšiť povedomie o slovenskej kultúre, ktorá má bohaté tradície a môže rezonovať aj vo vzdialených kútoch sveta,“ povedal Lukáš. Lukáš s podporou Fondu pre budúcnosť športu vystúpil na vrchol Kilimandžára 6. septembra a vychutnal si tam bryndzové halušky.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Na výstup sa dlho pripravoval, takže to preňho bolo zvládnuteľné. Varenie bryndzových halušiek však bolo o niečo náročnejšie.

Náročné podmienky

„Vietor, chlad a potreba vyniesť toto jedlo. Boli to faktory, s ktorými sme museli rátať. Od chladenia bryndze cestou zo Slovenska cez plánovanie každého predmetu, ktorý musíme vyniesť na vrchol, až po plánovanie času a rozdelenie rolí. Bola to výzva, ktorú som prekonal práve vďaka skvelému tímu, ktorý som v Afrike mal. Za ten týždeň sme sa spoznali a vnímam ich ako rodinu. Ich angažovanosť a spoločná snaha dosiahnuť úspech sú dôvody, vďaka ktorým sa tento výstup podaril,“ uviedol pre portál mladý horolezec.

Lukáš prezradil aj viac o príprave nášho národného pokrmu a s čím sa musel popasovať. V takýchto výškach sa bod varu dosiahne rýchlejšie než normálne. „Toto je niečo, s čím sme nepočítali, a tak sme museli neustále halušky pozorovať, aby sme vedeli, kedy budú hotové. Nebolo totiž možné použiť našu metódu ‚kým vyplávajú na povrch plus dve minúty‘,“ prezradil Lukáš.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Halušky všetkým chutili a v súvislosti s počinom mladého Slováka sa spomína aj svetový rekord. Síce to ešte nie je oficiálne, no s najväčšou pravdepodobnosťou ide o svetový rekord- najvyššie uvarené bryndzové halušky v histórii.

Mohlo by ťa zaujímať:

Halušky, lokše či štrúdľa. Tradičné slovenské jedlá, ktoré prežili stáročia


Tagy:
REKLAMA
Redakcia
Redakcia EMEFKA je tím skúsených redaktorov, autorov a kreatívcov, ktorí denne prinášajú zábavný, inšpiratívny a aktuálny obsah zo sveta popkultúry, lifestyle a spoločenského diania. Naši autori dbajú na kvalitu, overovanie faktov a originalitu, aby čitateľom poskytli spoľahlivé a pútavé články, ktoré si získali tisíce fanúšikov po celom Slovensku.
Najčítanejšie
Podobné