Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 24.4.2025
sk
Juraj
cz
Jiří, Jura
, Juraj, George

Slovenskí mlynári prezradili, či plánujú do našej múky pridávať sušené červy či kobylky

Mlynári dali jasné stanovisko.


Slovenské mlyny združené v Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM) sa oficiálne pripojili k iniciatíve slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov a jednoznačne odmietli akékoľvek pridávanie hmyzu do svojich výrobkov. Toto dôležité rozhodnutie padlo na stredajšom valnom zhromaždení (23. 4.), ako informoval Milan Lapšanský, generálny sekretár SSM.

„Územie Slovenska má tisícročnú tradíciu v pestovaní pšenice a ďalších obilnín a ich spracovaní. Mlyny boli kedysi na každej väčšej rieke a obyvatelia na našom území sa nikdy neuchyľovali ku konzumácii hmyzej potravy, ktorá je typická pre juhovýchodnú Áziu. Nevidíme preto dôvod, aby sme do slovenskej múky pridávali larvy červov, ale ani kobylky či svrčky, ktoré čoskoro Európska únia schváli pre využívanie do potravín,“ spresnil Lapšanský.

Reakcia slovenských mlynárov prichádza po tom, čo Európska únia nedávno schválila prášok z celých lariev červa múčniara obyčajného ako novú potravinu povolenú na použitie v rámci EÚ. Táto kontroverzná prísada môže byť podľa nových pravidiel pridávaná do múk, pekárskych výrobkov, sušienok, energetických tyčiniek a dokonca aj syrov. Pri múke EÚ povolila až 20 % obsah tejto hmyzej prísady, čo predstavuje celú pätinu hmotnosti výrobku. Podmienkou použitia je, aby bola táto prísada ožiarená UV žiarením.

Hrozba ďalších druhov hmyzu v potravinách

Podľa Lapšanského Európska komisia dostala viacero žiadostí o povolenie aj iných druhov hmyzu v súlade s nariadením o nových potravinách. Medzi tieto druhy patria potemník stajňový (Alphitobius diaperinus larvae), svrček krátkokrídly (Gryllodes sigillatus), svrček domový (Acheta domesticus), saranča sťahovavá (Locusta migratoria) a mucha bránivka (Hermetia illucens larvae).

Shutterstock

„Chlieb zo slovenskej múky so soľou je symbolom pohostinnosti Slovenska. Pripájame sa preto k iniciatíve Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov za nepoužívanie hmyzích surovín vo výrobe slovenských výrobkov. Aj hon za ekologickosťou musí mať svoje hranice. Potraviny s obsahom červov ich už prekračujú. Európska únia je najväčším vývozcom potravín na svete, nemáme tu nedostatok bielkovín ako v niektorých krajinách na iných kontinentoch. Poľnohospodárstvo sa zároveň posúva míľovými krokmi vpred v digitalizácii i ekologizácii,“ podčiarkol.

Mlynári zdôrazňujú svoj záväzok zachovať tradičnú kvalitu slovenskej múky bez kontroverzných prísad. „Nechceme, aby slovenské deti poznali len múku s prísadou červov. Chceme si udržať slovenskú tradíciu kvalitnej múky z čistého obilia. Veríme, že nás v tomto postoji podporia aj naši spotrebitelia. V obchodoch tak budú mať istotu, že nákupom múky zo slovenských mlynov budú konzumovať skutočnú kvalitu,“ zdôraznil Lapšanský.

Slovenská spoločnosť mlynárov, ktorá združuje výrobcov múky a mlynských krmív z celého Slovenska, má šesť členov vo viacerých regiónoch a zamestnáva takmer 500 pracovníkov.

Mohlo by ťa zaujímať:

Neuveríš, koľko zarábajú predavačky v tomto obchode. Reťazec opäť zvyšoval mzdy


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.