Slovenské mlyny združené v Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM) sa oficiálne pripojili k iniciatíve slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov a jednoznačne odmietli akékoľvek pridávanie hmyzu do svojich výrobkov. Toto dôležité rozhodnutie padlo na stredajšom valnom zhromaždení (23. 4.), ako informoval Milan Lapšanský, generálny sekretár SSM.
„Územie Slovenska má tisícročnú tradíciu v pestovaní pšenice a ďalších obilnín a ich spracovaní. Mlyny boli kedysi na každej väčšej rieke a obyvatelia na našom území sa nikdy neuchyľovali ku konzumácii hmyzej potravy, ktorá je typická pre juhovýchodnú Áziu. Nevidíme preto dôvod, aby sme do slovenskej múky pridávali larvy červov, ale ani kobylky či svrčky, ktoré čoskoro Európska únia schváli pre využívanie do potravín,“ spresnil Lapšanský.
Reakcia slovenských mlynárov prichádza po tom, čo Európska únia nedávno schválila prášok z celých lariev červa múčniara obyčajného ako novú potravinu povolenú na použitie v rámci EÚ. Táto kontroverzná prísada môže byť podľa nových pravidiel pridávaná do múk, pekárskych výrobkov, sušienok, energetických tyčiniek a dokonca aj syrov. Pri múke EÚ povolila až 20 % obsah tejto hmyzej prísady, čo predstavuje celú pätinu hmotnosti výrobku. Podmienkou použitia je, aby bola táto prísada ožiarená UV žiarením.
Hrozba ďalších druhov hmyzu v potravinách
Podľa Lapšanského Európska komisia dostala viacero žiadostí o povolenie aj iných druhov hmyzu v súlade s nariadením o nových potravinách. Medzi tieto druhy patria potemník stajňový (Alphitobius diaperinus larvae), svrček krátkokrídly (Gryllodes sigillatus), svrček domový (Acheta domesticus), saranča sťahovavá (Locusta migratoria) a mucha bránivka (Hermetia illucens larvae).

„Chlieb zo slovenskej múky so soľou je symbolom pohostinnosti Slovenska. Pripájame sa preto k iniciatíve Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov za nepoužívanie hmyzích surovín vo výrobe slovenských výrobkov. Aj hon za ekologickosťou musí mať svoje hranice. Potraviny s obsahom červov ich už prekračujú. Európska únia je najväčším vývozcom potravín na svete, nemáme tu nedostatok bielkovín ako v niektorých krajinách na iných kontinentoch. Poľnohospodárstvo sa zároveň posúva míľovými krokmi vpred v digitalizácii i ekologizácii,“ podčiarkol.
Mlynári zdôrazňujú svoj záväzok zachovať tradičnú kvalitu slovenskej múky bez kontroverzných prísad. „Nechceme, aby slovenské deti poznali len múku s prísadou červov. Chceme si udržať slovenskú tradíciu kvalitnej múky z čistého obilia. Veríme, že nás v tomto postoji podporia aj naši spotrebitelia. V obchodoch tak budú mať istotu, že nákupom múky zo slovenských mlynov budú konzumovať skutočnú kvalitu,“ zdôraznil Lapšanský.
Slovenská spoločnosť mlynárov, ktorá združuje výrobcov múky a mlynských krmív z celého Slovenska, má šesť členov vo viacerých regiónoch a zamestnáva takmer 500 pracovníkov.