Podľa predbežných údajov Eurostatu dosiahla slovenská inflácia v marci tohto roka medziročný nárast z 4,1 % na 4,3 %, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od januára 2024. V porovnaní s februárom vzrástli ceny o 0,4 %. Alarmujúce je, že Slovensko sa ocitlo na vrchole rebríčka krajín eurozóny s najvyššou infláciou, pričom rovnakú hodnotu zaznamenali iba Estónsko a Chorvátsko.
Analytik ČSOB Marek Gábriš upozorňuje na nepriaznivú situáciu v oblasti potravín: „Vzhľadom na prepuknutie choroby slintačky a krívačky hrozí, že ceny potravín budú ďalej rásť a potravinová inflácia zrýchľovať. Po cenách masla a vajec sa tak v ďalších mesiacoch dostanú do pozornosti ceny mäsa.“
Potravinová inflácia s rastúcou tendenciou
Potravinová inflácia na Slovensku, ktorá zahŕňa potraviny vrátane alkoholu a tabaku, zaznamenala značný nárast z 3,2 % na 3,8 %, čo predstavuje najsilnejší rast od novembra minulého roka. Slovensko sa s týmto výsledkom umiestnilo na štvrtom mieste v rámci krajín Európskej menovej únie – vyššiu potravinovú infláciu zaznamenali iba Holandsko, Belgicko a Chorvátsko.

Zatiaľ čo inflácia v eurozóne v marci mierne poklesla z 2,3 % na 2,2 %, Slovensko pokračuje v opačnom trende. Gábriš predpokladá, že Európska centrálna banka by mohla pristúpiť k ďalšej redukcii úrokových sadzieb v priebehu druhého štvrťroka 2025. Zároveň však dodáva: „A rastie pravdepodobnosť, že to bude zníženie, aspoň nateraz, možno posledné.“
Pre slovenských spotrebiteľov to znamená, že tlak na ich peňaženky bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, pričom môžu očakávať najmä zvýšenie cien mäsových produktov v dôsledku epidémie slintačky a krívačky, ktorá zasiahla chovy dobytka.