Slovensko vs. Južná Kórea: 10 ilustrácií, ktoré vtipne zachytávajú rozdiely medzi krajinami

Neuveríš, s čím Kórejčania zvyknú jesť pizzu.


Už v predchádzajúcich článkoch si možno postrehol, že jedna z našich redaktoriek nedávno zablúdila do Južnej Kórey. Rozhodli sme sa to využiť a trochu ti priblížiť, v čom sa táto krajina od tej našej diametrálne odlišuje.

Zapriahli sme nášho ilustrátora a výsledok? 10 ilustrácií, ktoré ti vtipne načrtnú, kde ležia najväčšie rozdiely. Poď si ich spoločne s nami popozerať.

1. Doručovanie balíkov

Slovensko: Čakať na kuriéra je ako čakať na spasenie. Mal tu byť medzi ôsmou a deviatou ráno, je pol dvanástej a po balíku stále ani stopy. Vianočné darčeky treba objednávať koncom júna, aby stihli doraziť… do decembra budúceho roka.

Južná Kórea: Nemusíš si brať dovolenku a čakať na kuriéra, ktorý sa na to v 9 z 10 prípadov vykašle a príde až zajtra. V Kórei sa nekradne. Balík ti nechajú pred dverami, a či už si v práci, alebo na dvojtýždňovej dovolenke, počká si ťa tam.

Slovensko, Južná Kórea, rozdiely, ilustrácia, komiks, doručovanie balíkov, kuriér
ArtCaveManiac / EMEFKA

2. „Ja to pikantné veľmi nedávam.“

Slovensko: V ponímaní Slováka to znamená, že už z cesnaku sa mu červenajú uši a takú čili papričku by možno ani nerozchodil. Nehovoriac o tom, že sa okrem chuťových buniek prieči aj žalúdok a návšteva toalety sa razom mení na bojové pole.

Južná Kórea: Kórejčan tým myslí, že nežerie gočchudžang, teda štipľavú čili pastu, lyžicou ako jeho predkovia, ale v jedle mu problém nerobí. Také kimčchi či ttokbokki označí za „skôr sladké“. SLADKÉ.

Slovensko, Južná Kórea, rozdiely, ilustrácia, komiks, čili, pikantné jedlo
ArtCaveManiac / EMEFKA

3. Kuchynské náčinie

Slovensko: Priznaj si to – hoc ťa varenie baví, ten bordel, čo po tebe ostane v kuchyni, by si najradšej vyšmaril von oknom. Tam lyžica, tu varecha, hentam obracačka a nakoniec aj klieštiky, ktorými musíš preventívne trikrát zašťukať, aby si zistil, či fungujú. A to si robil len špagety…

Južná Kórea: Paličky. Veľmi multifunkčná vec a prakticky jediné kuchynské náčinie, ktoré Kórejčania používajú. Potrebujú niečo pomiešať? Paličky. Ochutnať rovno z hrnca? Paličky. Otočiť, nakrájať, poškriabať sa na zadku a priskrutkovať stoličku? Paličky.

Slovensko, Južná Kórea, rozdiely, ilustrácia, komiks, varenie, paličky
ArtCaveManiac / EMEFKA

Odporúčame prečítať:

Aký je skutočný dôvod festivalovej drámy Separa so Cynthiou? Vyjadrila sa svedkyňa, ktorá to celé videla

4. Pizza

Slovensko: Pizza, talianska klasika, na ktorú Slováci nedajú dopustiť. Je dokonalá taká, aká je, a jediné, čím sa dá vylepšiť, je pohár vychladenej koly na záver.

Južná Kórea: Pre Kórejčanov je väčšina západných pokrmov mastná a pizza nie je výnimkou. Aby túto ťažkú delikatesu trochu neutralizovali, zvyknú k nej jesť kyslé uhorky.

Slovensko, Južná Kórea, rozdiely, ilustrácia, komiks, pizza, kyslé uhorky
ArtCaveManiac / EMEFKA

5. Cena syra

Slovensko: Na Slovensku je syr pomerne lacná záležitosť, a keď vychytáš akciu, za dve eurá ho môžeš jesť pokojne celý týždeň. Po inflácii išiel, podobne ako všetko ostatné, hore aj ten, no ani dnes ťa desať plátkov goudy finančne nezruinuje.

Južná Kórea: Syr nie je typická kórejská potravina. Do krajiny sa zvykne dovážať, čo sa výrazne odzrkadľuje na jeho cene. Balenie tavených trojuholníčkov z nonstopky ťa vyjde na zhruba päť eur, taká feta pokojne aj na desať. Auč.

Slovensko, Južná Kórea, rozdiely, ilustrácia, komiks, syr, cena, nakupovanie
ArtCaveManiac / EMEFKA

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné