Existujú len dva typy ľudí – milovníci polievok a ich hejteri. V tomto článku však nebudeme hovoriť len o takých, ktoré si dať k „meníčku“, ale o takých, ktoré ťa každým ďalším sústom vynesú vyššie do nebies. Spoločne sa pozrieme na rebríček najlepších polievok sveta, v ktorom sa nestratilo ani Slovensko. Jeho autorom je populárny web Taste Atlas.
TOP trojka
Na absolútnom špici sa nachádza japonský Tonkotsu ramen. Skladá sa z bohatého bravčového vývaru, čerstvých rezancov, vajec s mäkkým žĺtkom a jemného bravčového bôčika. Tonkotsu ramen sa teší mimoriadnej popularite aj na Slovensku.
Druhé miesto obsadilo národné jedlo Poliakov – polievka Žurek. U severných susedov sa jedáva najmä na Veľkú noc, ale nepohrdnú ňou ani počas zvyšku roka. Základ tvorí zákvas, ktorý sa vyrába z ražného chleba a vody. Nechýba mäso, akým sú klobásy, slanina či šunka, a zelenina – napríklad zemiaky alebo huby.
Stupeň víťazov uzatvára bronzom turecká šošovicová polievka Mercimek Çorbası. Pripravuje sa z červenej šošovice, kuracieho vývaru, cibule a mrkvy. Ako dochucovadlá sa používajú soľ, korenie, rasca alebo paprika. Navyše existuje viacero variantov – okrem šošovice môže obsahovať zeleninu, zemiaky, cibuľu, maslo, olej, smotanu alebo jogurt.
V tretej desiatke
Nebudeme ťa už ďalej napínať, na skvelom 22. mieste sa umiestnila naša tradičná slovenská kapustnica. Základom je kvasená kapusta, bravčové mäso, klobása či sušené huby. Samozrejme, receptúra sa môže líšiť od regiónu, v ktorom sa pripravuje. Každý kút Slovenska si ju v niečom vylepšil, ale podstata zostáva všade rovnaká.
Českí bratia nás predstihli aj v tomto rebríčku, keďže sa na 11. mieste nachádza cesnačka. V prvej päťdesiatke ich zastupuje aj tradičná „zelňačka“, ktorej prisúdili 45. priečku. Pozri si celý zoznam a inšpiruj sa, čo dobré si môžeš dať na obed alebo večeru.