Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 6.5.2024
sk
Hermína
cz
Radoslav, Radoslava

Slovenskú polievku milujú aj v zahraničí. Obsadila skvelé miesto v prestížnej konkurencii

Takto vyzerá rebríček 100 najlepšie hodnotených polievok sveta.


Existujú len dva typy ľudí – milovníci polievok a ich hejteri. V tomto článku však nebudeme hovoriť len o takých, ktoré si dať k „meníčku“, ale o takých, ktoré ťa každým ďalším sústom vynesú vyššie do nebies. Spoločne sa pozrieme na rebríček najlepších polievok sveta, v ktorom sa nestratilo ani Slovensko. Jeho autorom je populárny web Taste Atlas.

TOP trojka

Na absolútnom špici sa nachádza japonský Tonkotsu ramen. Skladá sa z bohatého bravčového vývaru, čerstvých rezancov, vajec s mäkkým žĺtkom a jemného bravčového bôčika. Tonkotsu ramen sa teší mimoriadnej popularite aj na Slovensku.

Druhé miesto obsadilo národné jedlo Poliakov – polievka Žurek. U severných susedov sa jedáva najmä na Veľkú noc, ale nepohrdnú ňou ani počas zvyšku roka. Základ tvorí zákvas, ktorý sa vyrába z ražného chleba a vody. Nechýba mäso, akým sú klobásy, slanina či šunka, a zelenina – napríklad zemiaky alebo huby.

Stupeň víťazov uzatvára bronzom turecká šošovicová polievka Mercimek Çorbası. Pripravuje sa z červenej šošovice, kuracieho vývaru, cibule a mrkvy. Ako dochucovadlá sa používajú soľ, korenie, rasca alebo paprika. Navyše existuje viacero variantov – okrem šošovice môže obsahovať zeleninu, zemiaky, cibuľu, maslo, olej, smotanu alebo jogurt.

polievka, Turecko, jedlo, rebríček, zoznam, najlepšia polievka
Shutterstock
Na Slovensku sa vyrába jeden z najlepších dezertov na svete. Tie české sú v rebríčku až 4-krát

Mohlo by ťa zaujímať:

Na Slovensku sa vyrába jeden z najlepších dezertov na svete. Tie české sú v rebríčku až 4-krát

V tretej desiatke

Nebudeme ťa už ďalej napínať, na skvelom 22. mieste sa umiestnila naša tradičná slovenská kapustnica. Základom je kvasená kapusta, bravčové mäso, klobása či sušené huby. Samozrejme, receptúra sa môže líšiť od regiónu, v ktorom sa pripravuje. Každý kút Slovenska si ju v niečom vylepšil, ale podstata zostáva všade rovnaká.

Českí bratia nás predstihli aj v tomto rebríčku, keďže sa na 11. mieste nachádza cesnačka. V prvej päťdesiatke ich zastupuje aj tradičná „zelňačka“, ktorej prisúdili 45. priečku. Pozri si celý zoznam a inšpiruj sa, čo dobré si môžeš dať na obed alebo večeru.


Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.