Premium odznak
Zdroj: ©Shutterstock

Slovenský alergológ a imunológ: Mnohé testy „potravinovej intolerancie“ sú zavádzajúce. Neodporúčam rôzne „balíčky zdravia“ dostupné v komerčných laboratóriách

Diagnostika potravinovej intolerancie je zložitá a nemáme k dispozícii relevantné laboratórne testy, hovorí profesor Jeseňák.

Potravinové intolerancie sú rozšírené aj na Slovensku. Určite každý z nás pozná aspoň jedného človeka, ktorému škodí nejaká potravina. Určiť potravinovú intoleranciu je však náročné, ako potvrdil aj imunológ a alergológ Miloš Jeseňák.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Mnohí ľudia si zvyknú sami diagnostikovať potravinovú intoleranciu, prípadne si zakúpia balíček na internete, ktorý im sľubuje odhalenie potravinovej intolerancie. Alergológ však varuje pred týmito testami a sú podľa neho zavádzajúce.

Ako teda odhaliť potravinovú intoleranciu? Aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou a zvyšuje sa počet ľudí trpiacich potravinovými intoleranciami? Kedy už treba vyhľadať odbornú pomoc? Na toto všetko nám odpovedal profesor Miloš Jeseňák.

prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA, Dott.Ric., MHA
Asi každý z nás má vo svojom okolí človeka, ktorý trpí potravinovou intoleranciou, alebo má sám takýto zdravotný problém. Myslíte si, že všetci tí ľudia tým ozaj trpia, majú to potvrdené lekárom, alebo sa z toho stáva aj akýsi trend?

Určite je téma potravinových intolerancií, ale aj alergií veľmi populárna a nie každý, kto si myslí, že trpí niektorou z týchto neprimeraných reakcií na potraviny, ich aj reálne má. Viaceré štúdie napríklad ukázali, že v skupine 20 jedincov s podozrením na potravinovú alergiu/intoleranciu ju má reálne jeden.

Treba však vysvetliť rozdiel medzi týmito stavmi – aj potravinová intolerancia, aj alergia patria spolu do skupiny tzv. hypersenzitívnych reakcií na potraviny alebo ich zložky. Tieto reakcie musia byť reprodukovateľné, to znamená, že vždy sa objavia pri kontakte s danou potravinou u daného jedinca. Ak je reakcia podmienená imunitnými mechanizmami, napríklad protilátkami triedy IgE, ide o potravinovú alergiu.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Emefka PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Zobraziť všetky mesačné predplatné Arrow down
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

REKLAMA
Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a svoju vášeň k písaniu som objavila už v detstve, keď som hodiny tvorila rôzne príbehy. V EMEFKE sa venujem aktuálnemu dianiu doma i v zahraničí, pričom môj záber tém je veľmi široký.Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy, pričom mi sú blízke spoločenské a LGBTI+ témy. Mojím cieľom je sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme, obohatí a podnieti k zamysleniu.
Najčítanejšie
Podobné