Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.12.2024
sk
Adela
cz
Šimon
, Simon, Simeon

Hnilá cibuľa, skazené mäso, zvratky, prasacie výkaly či prepotené ponožky. Takýmito prívlastkami cestovatelia a kulinárski znalci počastovali arómu exotického ovocia, známeho ako durian. Napriek tomu ide o populárnu pochúťku a svetový trh s durianom má hodnotu okolo 20 miliárd dolárov.

Domovským regiónom ovocia je juhovýchodná Ázia, kde si miestni obyvatelia nevedia bez neho predstaviť život. Názov durian pochádza z malajského jazyka a znamená „ostnatý“. Pri pohľade na plod je úplne jasné, prečo to tak je. Durian býva tiež nazývaný „kráľom ovocia“ práve pre svoje rešpekt vzbudzujúce ostne a rozmery.

shutterstock

Charakteristika ovocia

Plod môže byť dlhý až 30 centimetrov a vážiť až 10 kilogramov. Konzistencia jedlej dužiny sa výrazne mení s úrovňou zrelosti. Čerstvo dozretý je podobný ako banán, čím ďalej necháme plod dozrieť, tým je jeho chuť sladšia a konzistencia jemnejšia – v ideálnom prípade dosiahne stav podobný smotane.

shutterstock

Dlhotrvajúci zápach

Zápach, ktorým o sebe dáva vedieť z poriadnej diaľky, mnohých odradí. Obyvatelia juhovýchodnej Ázie sú naň väčšinou zvyknutí, napriek tomu môžeme vo vozidlách hromadnej dopravy vidieť cedule, ktoré prísne zakazujú jeho konzumáciu. Nevábna vôňa na mieste zostáva dlhý čas a nie je ľahké sa jej zbaviť. Platí to aj pre dych konzumenta – nebohý Anthony Bourdain sa vyjadril, že má rovnaký účinok ako „bozkávanie sa s mŕtvou babičkou.“

Stojí to za to?

V juhovýchodnej Ázii patrí durian ku každodennej strave. Chuťou údajne pripomína banán, mandle, ananás alebo puding. Jeho kulinárske využitie je veľmi variabilné: durian sa zvykne jesť aj surový, najčastejšie je však prísadou v rôznych pokrmoch. Veľkej popularite sa teší ako súčasť tradičných sladkostí, čipsov a koláčov.

shutterstock

Nebezpečné pestovanie

Pestovanie durianu je veľmi výnosný biznis, spájajú sa s ním však mnohé nebezpečenstvá. Tým prvým je riziko, že ti plod padne na hlavu. Naozaj to nie je sranda a takáto nehoda môže človeka aj usmrtiť. Pracovníci preto väčšinou nosia ochranné prilby a pod stromami sú natiahnuté siete, zachytávajúce padajúce ovocie. Druhým veľkým rizikom sú kriminálne živly, ktoré sa neboja vraždiť pestovateľov, aby sa zmocnili ich úrody.

shutterstock

Vo svete momentálne rastie dopyt po duriane a zápach nie je žiadnou prekážkou. Možno je to naopak niečo, vďaka čomu toto ovocie zaujme. Absolútne odporná vôňa je niečo, čo robí z durianu atraktívnu výzvu pre odvážlivcov zo západu. Konzumácia jednej z najzapáchajúcejších potravín vôbec je určite skvelý zážitok a veľký úspech. Slováci sa k durianu môžu dostať vo Viedni, kam sa dováža z Thajska.

shutterstock

Zdroje: en.wikipedia.org, allthatsinteresting.com


Tagy:

Peter Strhan
Venujem sa predovšetkým témam ako internetová kultúra, súčasné trendy a memes. Blízko mám aj k hudbe, vede a histórii.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.