Hnilá cibuľa, skazené mäso, zvratky, prasacie výkaly či prepotené ponožky. Takýmito prívlastkami cestovatelia a kulinárski znalci počastovali arómu exotického ovocia, známeho ako durian. Napriek tomu ide o populárnu pochúťku a svetový trh s durianom má hodnotu okolo 20 miliárd dolárov.
Domovským regiónom ovocia je juhovýchodná Ázia, kde si miestni obyvatelia nevedia bez neho predstaviť život. Názov durian pochádza z malajského jazyka a znamená „ostnatý“. Pri pohľade na plod je úplne jasné, prečo to tak je. Durian býva tiež nazývaný „kráľom ovocia“ práve pre svoje rešpekt vzbudzujúce ostne a rozmery.
Charakteristika ovocia
Plod môže byť dlhý až 30 centimetrov a vážiť až 10 kilogramov. Konzistencia jedlej dužiny sa výrazne mení s úrovňou zrelosti. Čerstvo dozretý je podobný ako banán, čím ďalej necháme plod dozrieť, tým je jeho chuť sladšia a konzistencia jemnejšia – v ideálnom prípade dosiahne stav podobný smotane.
Dlhotrvajúci zápach
Zápach, ktorým o sebe dáva vedieť z poriadnej diaľky, mnohých odradí. Obyvatelia juhovýchodnej Ázie sú naň väčšinou zvyknutí, napriek tomu môžeme vo vozidlách hromadnej dopravy vidieť cedule, ktoré prísne zakazujú jeho konzumáciu. Nevábna vôňa na mieste zostáva dlhý čas a nie je ľahké sa jej zbaviť. Platí to aj pre dych konzumenta – nebohý Anthony Bourdain sa vyjadril, že má rovnaký účinok ako „bozkávanie sa s mŕtvou babičkou.“
Stojí to za to?
V juhovýchodnej Ázii patrí durian ku každodennej strave. Chuťou údajne pripomína banán, mandle, ananás alebo puding. Jeho kulinárske využitie je veľmi variabilné: durian sa zvykne jesť aj surový, najčastejšie je však prísadou v rôznych pokrmoch. Veľkej popularite sa teší ako súčasť tradičných sladkostí, čipsov a koláčov.
Nebezpečné pestovanie
Pestovanie durianu je veľmi výnosný biznis, spájajú sa s ním však mnohé nebezpečenstvá. Tým prvým je riziko, že ti plod padne na hlavu. Naozaj to nie je sranda a takáto nehoda môže človeka aj usmrtiť. Pracovníci preto väčšinou nosia ochranné prilby a pod stromami sú natiahnuté siete, zachytávajúce padajúce ovocie. Druhým veľkým rizikom sú kriminálne živly, ktoré sa neboja vraždiť pestovateľov, aby sa zmocnili ich úrody.
Vo svete momentálne rastie dopyt po duriane a zápach nie je žiadnou prekážkou. Možno je to naopak niečo, vďaka čomu toto ovocie zaujme. Absolútne odporná vôňa je niečo, čo robí z durianu atraktívnu výzvu pre odvážlivcov zo západu. Konzumácia jednej z najzapáchajúcejších potravín vôbec je určite skvelý zážitok a veľký úspech. Slováci sa k durianu môžu dostať vo Viedni, kam sa dováža z Thajska.
Zdroje: en.wikipedia.org, allthatsinteresting.com