Existujú jedlá, ktoré sú pre jedného úplnou lahôdkou a druhému sa obracia žalúdok len pri pomyslení na ne. Vôbec nemusíme cestovať do ďalekých exotických krajín, aj slovenská kuchyňa totiž pozná zopár receptov s kontroverznou povesťou. Minule sme si predstavili prvú päticu, teraz prichádza pokračovanie.
Niektorí ich milujú, iní zasa nenávidia. Je však isté, že prítomnosť týchto jedál vždy vyvolá vášnivú debatu.
Kačacie hlavy v polievke
Kým platilo, že väčšinu mäsa, ktoré ľudia zjedli, pochádzalo z ich vlastných dvorov a chlievikov, bolo štandardom zabité zviera využiť do poslednej kostičky. Odpadu takmer nebolo. V minulých dobách sa bežne ocitali v polievke aj kačacie hlavy, ktoré dnes už len tak ľahko nenájdeme. Väčšina výrobcov ich dnes predáva ako potravu pre psy.
![](https://emefka.sk/wp-content/uploads/2021/09/D2C8A98E-086A-4BBA-9D1E-4E7C4ED2F104.png?x38989)
Mozočky s vajcom
Mozočky (najčastejšie bravčové) vôbec nemusí byť ľahké dostať! Tento delikátny orgán sa veľmi rýchlo kazí, a preto ho treba skonzumovať pomerne skoro po zakáľačke. Hoci je náročné mozočky nájsť, väčšinou sú veľmi lacné. Mozočky sa väčšinou pripravujú opečené na panvici s cibuľkou a s vajíčkami.
![](https://emefka.sk/wp-content/uploads/2021/09/951B7DB3-773B-4C7B-93BC-130BF487D27A.png?x38989)
Býčie žľazy
V mnohých častiach sveta je rozšírené presvedčenie, že pokiaľ človek zje časť zo zvieraťa, získa nejaké jeho vlastnosti. Zrejme tak niekomu napadlo zjesť býčie gule a dúfať, že vďaka tomu získa vitalitu a pohlavnú energiu býka. Bez ohľadu na to, či to naozaj funguje, rôzne kuchyne sveta považujú býčie žľazy za vynikajúcu lahôdku. Jemné mäso je možné pripraviť rozmanitými spôsobmi.
![](https://emefka.sk/wp-content/uploads/2021/09/A5EA4B0E-E5D6-4F8C-9493-8DBBF9AF78D2.png?x38989)
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane