Pred 3 500 rokmi boli chia semienka primárnou potravinou pre Mayov, Aztékov a Tarahumarských Indiánov. Dokonca aj mayskí a aztécki bojovníci si ich brávali ako jediný zdroj potravy na dlhé výpravy, keďže aj malé množstvo semienok poskytovalo kompletnú výživu na dlhé dni.
„Chia semienka obsahujú mikroživiny (vitamíny a minerály), ktoré vaše telo potrebuje každý deň v malých množstvách,“ uvádza pre portál Eating Well registrovaná dietologička Brittany Lubeck, píše portál Startitup.
Mnohé dôležité živiny
Pokračuje, že „pri konzumácii chia semienok získate dôležité živiny, ako sú vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, selén, folát, vitamín A, vitamíny skupiny B a ďalšie. Tieto mikroživiny sú kľúčové pre podporu rôznych oblastí zdravia vrátane metabolických funkcií, zdravia kostí a reprodukčného systému“.
Dve polievkové lyžice chia semienok obsahujú až 10 gramov vlákniny, čo je významné množstvo. Výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia vlákniny môže podporiť zdravie tráviaceho systému tým, že prispieva k pravidelnej stolici, posilňuje imunitný systém a podporuje celkové zdravie čriev.
„Chia semienka sú zdrojom rôznych antioxidantov vrátane polyfenolov. Tieto látky neutralizujú voľné radikály a znižujú oxidačný stres. Prítomnosť antioxidantov v strave predstavuje kľúčový faktor v prevencii mnohých chorôb,“ dodala Lubeck.