Portál Taste Atlas pravidelne zostavuje rebríčky najlepších pokrmov z rôznych kategórií a nám slúži ako dôkaz, že naša kuchyňa rozhodne má čím zaujať. Slovensko sa v nich totiž umiestňuje pravidelne. Na zozname najlepších polievok sveta sa objavila aj naša kapustnica, so zemiakovými plackami sme si dokonca v rebríčku európskych pochutín vybojovali zlatú medailu.
Tentokrát sa sprievodca svetom gastronómie pozrel na zúbok ovčím syrom a pokúsil sa vypátrať európskeho favorita. Rebríčku dominovali syrové veľmoci ako Grécko či Taliansko, prvé miesto ale obsadili Portugalci. Pomyselnou hviezdou večera sa stal ich sladkasto kyselkavý syr Queijo Serra da Estrela.
Bodovalo aj Slovensko
Na druhom mieste rebríčka sa usadil taliansky syr Pecorino Toscano a v tesnom závese za ním na treťom mieste opäť taliansky syr Pecorino Romano. Slovensko sa tentoraz síce do TOP 10-ky nedostalo, napriek tomu nemožno hovoriť o žiadnom neúspechu. Zastúpenie v celkovom rebríčku sme mali totiž hneď štvornásobné.
Zo slovenských mliečnych pochutín skórovala bryndza (50. miesto), parenica (37. miesto) aj oštiepok (25. miesto). Najlepšie nás reprezentoval ovčí salašnícky údený syr, ktorý sa vyšplhal až na 14. miesto. Všetky spomínané syry nesú označenie Zaručená tradičná špecialita (Traditional speciality guaranteed, TSG).