Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 19.3.2025
sk
Jozef
cz
Josef, Josefa
, Jozef

Svetoznámy kuchár radí: Zabudni na obyčajnú praženicu. Túto surovinu 90 % ľudí vynecháva, a pritom je kľúčová

Praženica nikdy nie je zlý nápad.


Praženica patrí medzi najobľúbenejšie raňajkové jedlá po celom svete. Napriek svojej jednoduchosti však mnohí domáci kuchári nevedia, ako docieliť tú správnu konzistenciu a chuť. Známy britský šéfkuchár Jamie Oliver prezrádza jednoduché tipy, ako premeniť obyčajnú praženicu na kulinársky zážitok, pričom kľúčom k úspechu je jedna často prehliadaná ingrediencia. Tému priniesol britský portál Express.

Oliver, ktorý sa preslávil svojím prístupným štýlom varenia a vášňou pre zdokonaľovanie domácej kuchyne, tvrdí, že tajomstvom vynikajúcej praženice sú čerstvé bylinky. Tento jednoduchý krok dokáže výrazne pozdvihnúť chuť bežného vajíčkového pokrmu.

Tajná ingrediencia pre dokonalú chuť

Podľa Jamieho Olivera stačí do praženice pridať len jednu surovinu, aby sa jej chuť posunula na úplne novú úroveň. „Na vylepšenie chuti pridaj niekoľko vetvičiek jemne nasekaných mäkkých byliniek,“ radí známy kuchár. Výber byliniek závisí od tvojich osobných preferencií:

  • Pažítka dodá jemne cibuľovú chuť.
  • Petržlenová vňať prinesie príjemnú vôňu a korenistý nádych.
  • Bazalka obohatí praženicu o lahodnú sladkosť.

Ak hľadáš alternatívy, môžeš vyskúšať aj kôpor, tymian alebo estragón, ktoré dodajú vajíčkam zaujímavú pikantnú príchuť. Bylinky je najlepšie rozšľahať s vajíčkami ešte pred ich pridaním na panvicu, čím sa ich chuť rovnomerne rozloží.

Shutterstock

Technika prípravy pre zamatovú konzistenciu

Jamie Oliver zdôrazňuje, že okrem chuti je kľúčová aj správna konzistencia praženice. Jeho metóda sa zameriava na pomalé varenie vajec a pridanie masla v správnom okamihu, čo vedie k bohatej a hodvábnej textúre:

1. Vajcia rozšľahaj v odmerke spolu so soľou, korením a vybranými bylinkami ešte pred ich pridaním na panvicu.

2. Na miernom ohni rozohrej panvicu a pridaj maslo.

3. Vajcia pridaj až vtedy, keď maslo začne jemne peniť.

4. Jemne miešaj drevenou vareškou.

5. Odstráň z ohňa, kým vajíčka vyzerajú ešte mierne tekuté a nedovarené.

Tento posledný bod je obzvlášť dôležitý, pretože vajcia sa budú ďalej variť aj po odstavení z plameňa. Teplo panvice dokončí proces varenia do dokonalosti, ako zdôrazňuje šéfkuchár.

Oliver tiež odporúča podávať praženicu s maslom natretým na toaste, čo vytvára dokonalú kombináciu pre začiatok dňa. Zvládnutie tohto receptu nielen obohatí tvoju raňajkovú rutinu, ale pomôže ti rozvinúť aj celkové kulinárske zručnosti.

Ako na dokonalú praženicu? Nie je to len o vajciach, tajná ingrediencia ťa prekvapí

Mohlo by ťa zaujímať:

Ako na dokonalú praženicu? Nie je to len o vajciach, tajná ingrediencia ťa prekvapí


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.