Momentálne sa zdá, že je koronavírus v ázijských krajinách na ústupe. Počty nových nakazených každým dňom klesajú (hoci niektoré štúdie hovoria, že oficiálne čísla nemusia byť presné a skutočný počet nakazených, najmä v Číne, môže byť až štyrikrát vyšší, ako krajina priznala) a život sa začína pomalými krokmi vracať k normálu.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Vlády upúšťajú od niektorých opatrení. Ľudia sa môžu opäť relatívne voľne pohybovať, cestovať z mesta do mesta a čo je asi najväčší pokrok – navštevovať reštaurácie. Samozrejme, za prísnych obmedzení. Dave Chang, šéfkuchár a zakladateľ sietí reštaurácií Momofoku, chcel vedieť, ako to momentálne v ázijskom gastro sektore vyzerá. 

So svojou otázkou sa obrátil na užívateľov Twitteru. Na svojom profile, ktorý aktuálne sleduje takmer 350-tisíc ľudí, nedávno zverejnil príspevok v tomto znení: „Môžu zamestnanci podnikov z Tchaj-Pej, Hong Kongu, Kórey a Číny poslať fotky toho, ako to u nich vyzerá? Ako vyzerá sedenie? Nosia čašníci rúška a rukavice?“ 

„Čo nosia hostia? Ak je tu niekto, kto pracuje priamo v kuchyni, ako sa zamestnanci stotožnili s novým protokolom?“ pýtal sa šéfkuchár. Príspevok sa ujal a teraz pod ním figurujú stovky komentárov. Mnohé z nich od ľudí z inkriminovaných oblastí, a čo je ešte lepšie, rovno aj s fotkami. A my sme sa vám v stručnosti rozhodli zhrnúť, čo sa z nich možno dozvedieť.

Taiwan

Na Taiwane stále platí, že sa ľudia nemajú zdržiavať blízko pri sebe, mnoho reštauračných zariadení teda investovalo do plastových prepážok. Okrem toho sa pred vstupom konajú prísne kontroly. Zákazníkom merajú teplotu a dohliadajú na to, aby si ruky dôkladne vydezinfikovali. Všetci musia nosiť rúška. Pri jedle si ich, samozrejme, môžu sňať dole.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Čína

V čínskom McDonald’s sa pri vchode do pobočky meria teplota, dokonca je zákazník povinný poskytnúť svoje osobné údaje – meno a telefónne číslo. Zamestnanci nosia rúška. Podobne sú na tom aj iné reštauračné zariadenia, všade sa meria teplota. Pozitívnou zmenou je skutočnosť, že ľudia už nemusia sedieť dva metre od seba.

Hong Kong

V Hong Kongu platia podobné opatrenia ako v ostatných krajinách. Väčšina podnikov kontroluje telesnú teplotu, ľudia nosia rúška, niektorí aj rukavice a všetkým je k dispozícii dezinfekcia. Ľudia sa majú zdržiavať čo najďalej od seba, niektoré reštaurácie uplatňujú pravidlo, že pri jednom stole nesmú sedieť viac ako štyria ľudia.

Zdroj: davidchang / Twitter 


Tagy:
REKLAMA
Michaela Molnárová
Písanie je pre mňa spôsob, ako sprostredkovať realitu ostatným. Venujem sa mu odmalička a profesionálne pôsobím na EMEFKE od roku 2017. Mojou špecializáciou sú ľudské príbehy a rozhovory so zaujímavými ľuďmi zo Slovenska.Už niekoľko rokov žijem v Južnej Kórei, preto moje články často obsahujú aj cestovateľské zážitky a pútavé detaily o živote v Ázii. Vo voľnom čase ma pravdepodobne nájdete, ako si doprajem niečo sladké, čo sa malo zjesť až zajtra.
Najčítanejšie
Podobné