Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 22.4.2025
sk
Slavomír
cz
Evženie
, Evžénie

Táto technológia zmení spôsob, akým nakupujeme potraviny. Je ukrytá v nenápadnom symbole

QR kódy postupne nahrádzajú tradičné čiarové kódy v obchodoch.


Maloobchodný sektor čaká významná technologická zmena. Tradičné čiarové kódy, ktoré poznáme už polstoročie, postupne ustupujú modernejším riešeniam – DataMatrix a QR kódom. Tieto pokročilé identifikátory dokážu na menšej ploche poskytnúť spotrebiteľom podstatne viac informácií o produktoch. O téme informoval portál Živé.

Zatiaľ čo klasický čiarový kód obsahuje len 13 čísel a neumožňuje pridať dodatočné údaje, moderné QR kódy môžu uchovávať informácie o šarži, dátume výroby, exspirácii či krajine pôvodu. Pre obchodníkov i zákazníkov to prináša výrazné výhody v oblasti bezpečnosti aj informovanosti.

Vinári ako priekopníci nových technológií

Medzi prvými, ktorí začali využívať výhody QR kódov, sú vinári. Legislatíva im nariadila povinnosť uvádzať zloženie a nutričné hodnoty vín, pričom si mohli vybrať medzi klasickým uvedením na etikete alebo prostredníctvom QR kódu. Mnoho výrobcov si zvolilo QR kód, ktorý šetrí miesto na etikete. Zároveň umožňuje zobraziť informácie vo všetkých jazykoch Európskej únie.

Na Slovensku tento systém už využíva 75 vinárov. Po naskenovaní kódu zákazník získa komplexné informácie o produkte vrátane značky, typu vína, zloženia a výživových údajov.

Budúcnosť nakupovania s QR kódmi

Možnosti využitia QR kódov presahujú rámec jednoduchej identifikácie tovaru. V budúcnosti môžu byť napojené na zákaznícke karty a mobilné aplikácie. To umožní predajcom cielene informovať spotrebiteľov o prípadných problémoch s konkrétnymi produktmi.

Shutterstock

Očakáva sa, že prechod na nové formy identifikácie bude postupný, pričom výrobcovia k nemu pristúpia dobrovoľne kvôli nesporným výhodám. Etikety budú môcť byť menšie, obsahujúc len základné údaje ako upozornenia na alergény, zatiaľ čo ostatné informácie budú dostupné po naskenovaní kódu.

Táto technologická zmena má potenciál od základov premeniť nákupné zvyklosti a poskytnúť spotrebiteľom oveľa viac relevantných informácií o produktoch priamo v obchode.

Nie vždy je to blbec. 7 jedál, ktoré by nevznikli, keby nebolo (ne)šťastnej náhody

Mohlo by ťa zaujímať:

Čipsy aj sušienky. 7 jedál, ktoré by nevznikli, nebyť (ne)šťastnej náhody


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.