Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 29.5.2025
sk
Vilma
cz
Maxmilián, Maxim
, Maxmilian, Maximilian

Tento dezert korunovali za kráľa. Získal titul najobľúbenejšieho na svete

Obľúbený taliansky dezert získal v medzinárodnej ankete prvé miesto.


Populárny taliansky dezert tiramisu zvíťazil v medzinárodnej ankete o najlepší zákusok sveta. Hlasovanie, ktoré prebiehalo na sociálnej sieti Instagram, usporiadala stránka Pubity s vyše 40 miliónmi sledovateľov. Tiramisu v záverečnom súboji doslova prevalcovalo Čierny les (Black Forest cake) so ziskom až 72 % hlasov. O téme informoval portál Newsahoot.

História obľúbeného dezertu

Názov „tiramisu“ pochádza z talianskeho dialektu regiónu Treviso a v preklade znamená „vyzdvihni ma“. Historici sa domnievajú, že tento dezert má korene v severotalianskom regióne Treviso, kde sa pripravoval už v 19. storočí.

Jedna z populárnych verzií o vzniku tiramisu hovorí, že ho vytvoril šéfkuchár Roberto Linguanotto v reštaurácii Le Beccherie v Trevise, údajne náhodou pri príprave vanilkovej zmrzliny. Na menu reštaurácie sa tiramisu objavilo prvýkrát v 70. rokoch minulého storočia a v 80. rokoch si získalo popularitu v Paríži a Spojených štátoch.

Variácie pre každého

Hoci má tiramisu svoju originálnu receptúru, mnohí kuchári si ho upravujú podľa vlastných predstáv. Niektorí vynechávajú vajcia, iní alkohol alebo kofeín.

„Namiesto alkoholu používame len rumovú a mandľovú arómu. Pre tých, ktorí nemôžu konzumovať kofeín – alebo pre detičky – pripravujeme verziu s bezkofeínovou kávou,“ vysvetľuje pre portál TV Noviny učiteľka Klaudia Murínová.

Shutterstock

Základom tradičného tiramisu sú piškóty, krém a káva, no moderné variácie často zahŕňajú aj ovocie. „Na piškóty pridávame mixované jahôdky. Môžeme si tak pripraviť špeciálne malinové alebo dokonca mangové tiramisu,“ dodáva Murínová.

V Taliansku sa každoročne koná aj Svetový pohár v príprave tiramisu, ktorý má dve kategórie – originálne a kreatívne recepty.

Mohlo by ťa zaujímať:

Slováci z tohto mesta cestovali za „mekáčom“ desiatky kilometrov. Ich utrpenie sa končí


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Zakúpené články

Zatiaľ nemáš zakúpený žiadny článok

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.