Populárny taliansky dezert tiramisu zvíťazil v medzinárodnej ankete o najlepší zákusok sveta. Hlasovanie, ktoré prebiehalo na sociálnej sieti Instagram, usporiadala stránka Pubity s vyše 40 miliónmi sledovateľov. Tiramisu v záverečnom súboji doslova prevalcovalo Čierny les (Black Forest cake) so ziskom až 72 % hlasov. O téme informoval portál Newsahoot.
História obľúbeného dezertu
Názov „tiramisu“ pochádza z talianskeho dialektu regiónu Treviso a v preklade znamená „vyzdvihni ma“. Historici sa domnievajú, že tento dezert má korene v severotalianskom regióne Treviso, kde sa pripravoval už v 19. storočí.
Jedna z populárnych verzií o vzniku tiramisu hovorí, že ho vytvoril šéfkuchár Roberto Linguanotto v reštaurácii Le Beccherie v Trevise, údajne náhodou pri príprave vanilkovej zmrzliny. Na menu reštaurácie sa tiramisu objavilo prvýkrát v 70. rokoch minulého storočia a v 80. rokoch si získalo popularitu v Paríži a Spojených štátoch.
Variácie pre každého
Hoci má tiramisu svoju originálnu receptúru, mnohí kuchári si ho upravujú podľa vlastných predstáv. Niektorí vynechávajú vajcia, iní alkohol alebo kofeín.
„Namiesto alkoholu používame len rumovú a mandľovú arómu. Pre tých, ktorí nemôžu konzumovať kofeín – alebo pre detičky – pripravujeme verziu s bezkofeínovou kávou,“ vysvetľuje pre portál TV Noviny učiteľka Klaudia Murínová.

Základom tradičného tiramisu sú piškóty, krém a káva, no moderné variácie často zahŕňajú aj ovocie. „Na piškóty pridávame mixované jahôdky. Môžeme si tak pripraviť špeciálne malinové alebo dokonca mangové tiramisu,“ dodáva Murínová.
V Taliansku sa každoročne koná aj Svetový pohár v príprave tiramisu, ktorý má dve kategórie – originálne a kreatívne recepty.