Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 19.3.2025
sk
Jozef
cz
Josef, Josefa
, Jozef

Tieto časti z kurčaťa nikdy nejedz, ani keby ti ich ponúkali zadarmo. Môžu obsahovať nebezpečné látky

Tieto časti kurčaťa by si nikdy nemal jesť.


V slovenskej kuchyni patrí kuracie mäso medzi najobľúbenejšie druhy mäsa. Cenovo dostupné, rýchle na prípravu a bohaté na bielkoviny – preto ho často odporúčajú aj výživoví poradcovia a lekári. Nie všetky časti kurčaťa sú však vhodné na konzumáciu, upozorňujú odborníci. Niektoré môžu obsahovať nebezpečné baktérie a patogény, ktoré neodstráni ani dôkladná tepelná úprava. O téme informoval portál TV Noviny.

Nebezpečné časti, ktorým sa treba vyhnúť

Medzi najproblematickejšie časti patria kuracie chvosty, nazývané aj ako krp. Je to miesto, ktoré hydina využíva na vylučovanie, a práve tu sa koncentruje najväčšie množstvo baktérií a patogénov. Zdravotní experti jednoznačne odporúčajú túto časť vôbec nekonzumovať a pri spracovaní kurčaťa ju rovno vyhodiť.

Pozor si treba dať aj na kuracie hlavy, v ktorých sa môžu hromadiť parazity a baktérie. Okrem toho obsahujú vysoké množstvo cholesterolu, čo môže zvyšovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Podobne problematické sú aj kuracie krky, ktoré obsahujú veľa lymfatických uzlín, kde sa môžu koncentrovať nežiaduce látky.

Kuracie pľúca predstavujú ďalšiu rizikovú časť. Vyskytujú sa v nich organizmy, ktoré sú natoľko odolné, že ich nemusí zničiť ani vysoká teplota pri varení. Konzumácia kuracích pľúc môže viesť k nepríjemným príznakom, ako je nevoľnosť či dokonca otrava jedlom.

Shutterstock

Opatrnosť pri konzumácii vnútorností

Mnohí ľudia považujú kuraciu pečeň za delikatesu, no aj tu je potrebná opatrnosť. Pečeň obsahuje vysoké množstvo cholesterolu a môžu sa v nej zdržiavať baktérie známe ako kampylobaktérie. Tehotné ženy by mali konzumáciu kuracích pečienok úplne vylúčiť zo svojho jedálnička.

Všeobecne pri kuracích droboch treba byť obozretný, keďže môžu obsahovať zvyšky liečiv podávaných kurčatám počas chovu. Okrem toho sa v nich môžu nachádzať červy, baktérie a škodlivé vírusy.

Odborníci zdôrazňujú, že občasná konzumácia týchto častí nemusí spôsobiť vážne zdravotné problémy, no pravidelné a nadmerné jedenie rizikových častí kurčaťa už môže mať negatívny dopad na ľudský organizmus.

Pre bezpečnú konzumáciu hydinového mäsa je dôležité nielen správne vybrať časti kurčaťa, ale aj dôkladne ho očistiť pred prípravou a zabezpečiť dostatočnú tepelnú úpravu. V prípade pochybností o vhodnosti určitých potravín v strave je vždy najlepšie poradiť sa s odborníkom na výživu.

Mohlo by ťa zaujímať:

Dubajské čokolády nie sú plné pistácií, ale plné plesní. Rozsiahlym testom nevyhovelo až 96 % vzoriek


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.