Cestoviny. Záchrana každého lenivého kuchára aj základ romantických večerí. Napriek tomu, že ich varíš možno už od základnej školy, možno ich stále robíš zle.
Vážne. A nie, nie si v tom sám. Dokonca aj skúsení „home chefs“ robia pri varení cestovín chyby, po ktorých by ti v talianskej domácnosti zlomili varešku o ruku. A práve tie môžu za to, že tvoje špagety chutia skôr ako rozmočený škrob než niečo z Neapola, píše portál casa-bandera.com.
1. Olej do vody? Taliani by zaplakali
Možno si to videl u mamy. Možno ti to povedal niekto na nete. Ale NIE, olej do vody na cestoviny jednoducho nepatrí. Vraj aby sa neprilepili? Omyl. Olej sa drží na hladine a k cestovinám sa ani nedostane. Čo ale urobí? Úplne zruší šancu, že sa na ne omáčka chytí. A to je, prepáč, kulinárska tragédia.
Čo namiesto toho? Jednoducho ich po vhodení do vody párkrát premiešaj. To je celé kúzlo.
2. Máš slanú vodu ako z mora?
Nie? Tak máš problém. Voda, v ktorej cestoviny varíš, by mala byť poriadne slaná, pokojne aj ako more. Prečo? Pretože cestoviny absorbujú tú chuť počas varenia. A keď ich potom zmiešaš s omáčkou, máš základ, ktorý chutí a nepotrebuješ doháňať soľ na tanieri.

3. Scediť a nechať tak?
Urobíš to, že cestoviny zleješ a necháš v sitku kľudne aj päť minút. Výsledok bude rozmočená kaša. Cestoviny treba scediť hneď a prestať ich trápiť vo vlastnej horúčave.
Myslíš si, že cestoviny po scedení treba schladiť ľadovou vodou, najmä ak ich ideš použiť neskôr? To naozaj nerob. Tým totiž zmyješ škrob, ktorý pomáha omáčke držať sa na ich povrchu. Výsledkom je to, že sú slizké.
Ako to spraviť správne? Rozlož ich na veľký plech, nech vychladnú prirodzene a hlavne nie v kôpke, inak sa na seba nalepia.