Či už si zvykneš vyvárať trojchodové menu, alebo je vrchol tvojej gastronómie sáčková polievka, tieto rady ti zaručene pomôžu. Niektoré ti ukážu, že potraviny nemusia skončiť len v jedle, a iné zas to, ako si môžeš uľahčiť varenie.
Keď už sme pri tom, láska ide cez žalúdok a nie je nič viac sexy ako človek, ktorý sa dokáže orientovať v kuchyni a pohladiť tvoje chuťové bunky.
Dokonalé volské oko
Chceš mať pri vajíčkach bielok hotový, no žĺtok navrchu tuhý a vo vnútri tekutý, lenže vždy sa ti spodok pripáli a máš z volského oka podošvu? Skús panvicu s vajíčkami zakryť pokrievkou a sporák stiahni na nižší plameň, prípadne ho vypni akonáhle sa bielok spraví. Žĺtky sa dorobia pod pokrievkou vďaka teplu, ktoré bude z panvice sálať a bielky sa ti nebudú zbytočne pripaľovať.
Žiadne škrupinky vo vajíčku
Aj majstrovi občas padne škrupinka do vajíčka. Namáčať si v ňom prsty a snažiť sa škrupinku chytiť, býva nemožné. Zober preto jednu časť škrupinky z rozbitého vajíčka a vyber padnutú škrupinku z vajíčka pomocou nej. Uvidíš, že to pôjde ľahšie.
Krásne zelené avokádo
Poznáš ten pocit, keď rozkrojíš avokádo, najprv sa tešíš, že kôstka nezaberá 80% jeho objemu, a potom, že je krásne zrelé a zelené. To však netrvá dlho a avokádo po kontakte so vzduchom zhnedne. Ak chceš mať avokádo krásne zelené, pokvapkaj ho citrónom alebo limetkou. Táto kombinácia nielenže zabráni oxidácii, no dokonca aj výborne chutí.
Tvrdé maslo
V prípade, že neholduješ rastlinným maslám, ktoré sú ľahko rozotierateľné a dáš si radšej to poctivé vyrobené z mlieka, dobre vieš, že to s ním nejde vždy ako po masle. Jedným z riešení ako sa vysporiadať s večne tvrdým maslom je maselnička, v ktorej si maslo necháš vyložené v kuchyni. Ak však maslo neješ každé dve hodiny a nie si schopný minúť ho za dva dni, je lepšie mať ho v chladničke. Tvrdé maslo z chladničky môžeš mať mäkké aj za pár minút bez použitia mikrovlnky. Ako na to si pozri vo videu.
Šúpanie cesnaku
Máš neustále problém s tými papierovými šupkami cesnaku, ktoré sa ti po chvíli začnú zásadne lepiť na prsty? Stačí, keď cesnak pritlačíš dlaňou o dosku, prípadne naň zatlačíš širšou stranou noža. Cesnak sa ti bude potom veľmi ľahko šúpať.
Šúpanie rajčín
Odhodlal si sa na taliansku večeru a ideš do svojho receptu šúpať rajčiny? Poviem ti, ako ich ľahko zbaviť šupky. Najprv ich jemne na povrchu narež do kríža. Daj zohriať vodu tak, aby bola horúca, no nie vriaca. Vlož do nej rajčiny, nechaj ich tam niekoľko minút a následne ich šupni do studenej vody. Po pár minútach ich vyber a môžeš veselo šúpať.
Čerstvá pizza aj na druhý deň
Znie to ako poriadny oxymoron, no aj pizzu zo včera si môžeš vychutnať. Stačí, ak k nej pri ohrievaní v mikrovlnke pridáš malú misku s vodou. Pizza nebude taká suchá a gumená.
Nadýchaný koláčik
Nemusíš byť super pekár, aby si ukuchtil nadýchaný piškót. Tajomstvo vo výrobe nebíčka v ústach spočíva v dvoch zložkách. Ak máš recept, kde je zmes so žĺtkom a múkou, do ktorej sa primiešavajú našľahané bielky, teda sneh, najdôležitejší je práve tento proces. To primiešavanie. Nenechávaj to na kuchynský robot, ten pre to nemá cit. Sneh zamiešavaj po malých častiach sám a hlavne to tam nehoď všetko naraz. Pomalými krúživými pohybmi, najlepšie pomocou stierky, zamiešavaj sneh do zvyšku cesta. Pri tomto procese platí, že trpezlivosť ruže koláče prináša.
Šúpanie zázvoru
Prišlo obdobie soplíkov, obchody dopĺňajú zásoby zázvoru. Chceš zabojovať s chorobou vďaka zázvorovému čaju, no väčšinou ťa odradí jeho siahodlhé šúpanie. V podstate zázvor do čaju nemusíš ani šúpať, no ak predsa len chceš, zober si naň namiesto škrabky lyžičku. Pôjde to oveľa rýchlejšie aj v prípade, že je tvoj ďumbier hrboľatý.
Zbav sa zápachov
Jedol si cibuľu alebo cesnak a pred piatimi minútami si sa rozhodol, že chceš ísť von s kamošmi. Avšak nerád by si ich omráčil svojím dychom… Zubná pasta väčšinou nezaberá, ale neuškodí. Skús ale rozhrýzť zrniečko kávy, malo by to pomôcť. Káva totiž pohlcuje pachy, aj preto sa má skladovať v uzavretých nádobách.
Varil si jedlo s cesnakom a ruky ti po ňom nevábne voňajú? Rovnako aj doska, na ktorej si ho krájal? Ak si robíš zelený čaj, vrecúško si odlož, a keď ním potrieš ruky aj dosku, zápach bude hravo preč.
Zohrievanie knedle
Mamka ti nabalila sviečkovú z víkendu a ty si ju ideš spokojne ohrievať v mikrovlnke. Aby si mal knedle ako čerstvé, zober si sáčok, pokrop ho zvnútra trochou vody a vlož do neho knedle. Zohrievaj ich uložené v sáčku niekoľko sekúnd a uvidíš, že budú ako práve urobené.
Čistenie jahôd od stopiek
Neprichádzaj zbytočne o polku jahody tým, že jej budeš stopky odrezávať. Zober si slamku, prestrč ju zospodu stredom jahody a pekne sa ti podarí zbaviť niekedy tvrdého stredu aj stopky zároveň.
Párty bez zbytočného neporiadku
Chystáte s kamošmi posedenie u vás na byte a už teraz sa ti nechce umývať všetok ten riad? Môžeš si to uľahčiť tým, že čipsy neotvoríš klasicky, ale vytvoríš uprostred balíčka otvor, vďaka čomu poslúži zároveň ako miska. Takto si každý môže z balíčka pohodlne vyberať a ty budeš mať neskôr aspoň o jednu povinnosť menej.
Čerstvý šalát
Máš chuť na miešaný balený šalát z obchodu, no nikdy nevieš odhadnúť jeho čerstvosť? Vyberaj si ten, ktorý má najmenej nafúknutý plastový obal.
Perfektná tortila
Dostal si chuť na plnenú tortilu a chceš ju mať naozaj výbornú? Predtým, ako do nej zabalíš požadovaný obsah, pokrop ju vodou a daj na chvíľu zohriať na panvicu. Tortila bude vláčna a teplá, taktiež sa bude lepšie tvarovať.
Titulná fotka: missoulian.com