Abraham Lincoln – Jablká a jablkový koláč
Web Chelanranch píše, že americký prezident Abraham Lincoln mal okrem svojej politickej geniality aj jednu výraznú osobnú slabosť – jablká. Podľa spomienok jeho súčasníkov si ich dopriaval prakticky každý deň a neraz zjedol hneď niekoľko kusov. Uprednostňoval ich čerstvé a surové, pretože veril, že sú zdravé a dodávajú mu energiu počas dlhých pracovných dní.
Jeho láska k jablkám nebola len o ovocí samotnom – obľuboval aj jablkový mušt a jednoduché domáce jablkové koláče. Lincolnova záľuba bola taká známa, že si ho mnohí pamätali s jablkom v ruke počas prestávok medzi stretnutiami či pri cestovaní. Tento nenápadný zvyk sa stal malou, ale pôvabnou súčasťou jeho životného príbehu.

Charles Darwin – Experimentálny mäsožravec
Britský prírodovedec Charles Darwin, autor teórie evolúcie, bol nielen vášnivým pozorovateľom prírody, ale aj zvedavým gurmánom. Už počas štúdií na univerzite v Cambridge bol členom takzvaného Gourmet Clubu, kde sa s priateľmi snažil ochutnať čo najviac nezvyčajných druhov mäsa – od dravých vtákov až po morské cicavce a leguány. Svoju zvedavosť si priniesol aj na palubu výskumnej lode HMS Beagle, s ktorou päť rokov skúmal faunu a flóru po celom svete.
Web Historyfacts píše, že počas expedície v Južnej Amerike ulovil a ochutnal pásavca, čo si starostlivo zaznamenal do svojho denníka. Podľa jeho slov malo mäso prekvapivo jemnú a delikátnu chuť. Na dobrodružstve ochutnal aj mäso 9-kilogramového hlodavca, ktoré opísal ako „najlepšie mäso, aké som kedy jedol.“

Tento zážitok sa stal jedným z mnohých dôkazov toho, že Darwin k prírode pristupoval komplexne – nielen ako vedec, ktorý ju pozoruje a skúma, ale aj ako dobrodruh, ktorý sa nebojí ju doslova ochutnať.
Ernest Hemingway – Hamburgery
Americký spisovateľ Ernest Hemingway, prezývaný „Papa“, bol taký známy svojou láskou k alkoholu, ako svojou legendárnou literárnou tvorbou. Portál Yahoo píše o tom, ako menej známe je, že mal aj obľúbené jedlo – dokonalý americký hamburger. Recept, ktorý si roky zdokonaľoval, po sebe zanechal aj po svojej smrti v roku 1961.
Hemingway v ňom kritizuje „šedé, mastné, papierovo tenké a bez chuti“ burgery a odporúča do chudého hovädzieho mäsa primiešať kapary, nakladanú zeleninu, cibuľu, cesnak, šalviu a ďalšie koreniny. Hotové hamburgery mali byť podľa neho „na povrchu chrumkavo hnedé, no vo vnútri ružové a šťavnaté.“
