Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 25.11.2024
sk
Katarína
cz
Kateřina
, Katka, Katarína

Toto by si rozhodne nemal raňajkovať. Potraviny, ktoré môžu spôsobiť vážne črevné problémy

Ich konzumácia má dopad na tvoju postavu, pleť, spánok i náladu.


Údeniny

Jedným z klasických pohostení aj v slovenských domácnostiach sú rôzne údeniny pekne naložené na drevenej tácke. Treba ich však konzumovať s mierou, aby si si nenarušil citlivý ekosystém v tvojich črevách.

Zdravotná sestra varuje, že údeniny by sa mali konzumovať len „veľmi príležitostne“. „Toto silne spracované červené mäso môže pri častej konzumácii prispievať k zápalom,“ uviedla Clarke.

Odporúčame prečítať:

Otec ho zviedol na zlú cestu. Slovák bez domova opísal svoj životný príbeh aj to, ako sa žije na ulici

Dresingy v šalátoch

Leto je tu a mnohí gurmáni budú hľadať spôsoby, ako si vylepšiť zeleninový šalát. Ak sa však chceš cítiť skvele vnútri aj vonku, je dôležité, aby boli všetky dresingy rovnako čerstvé ako listy šalátu.

„Skontrolujte svoje šalátové dresingy a omáčky, ktoré už nejaký čas máte doma. Vyhoďte všetky položky, ktoré sú po dátume spotreby alebo boli otvorené dlhšie, ako sa odporúča. V týchto výrobkoch sa môžu nachádzať škodlivé baktérie, ktoré negatívne ovplyvňujú zdravie vašich čriev,“ povedala zdravotná sestra.

Špecialista na zdravie čriev Dr. Asong upozornil, že šalátové dresingy sa vyrábajú z rafinovaných semien alebo rastlinných olejov a zvyčajne obsahujú „pridaný cukor a arómy“, čo znamená, že aj nová fľaša môže mať za následok nepríjemnosti v tvojich črevách po požití.

Shutterstock

Čo teda jesť?

Našťastie, stále existuje veľa chutných potravín, ktoré si tvoje črevá zamilujú rovnako ako ty. Doktor Asong odporúča zásobiť sa veľkým množstvom fermentovaných potravín, ovocia, zeleniny, orechov a semien, ako aj kvalitným mäsom, rybami a mononenasýtenými tukmi, ako sú avokádo a olivy.

„Nie je to sexi odpoveď, ale najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je úprimne jesť viac vlákniny. Naplňte si tanier brokolicou, mrkvou a karfiolom. Niektoré zdroje vlákniny sú zároveň prebiotikami, a tak vyživujú priateľské črevné baktérie,“ poradil zas Dr. Jilani.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.