Ovocie a zelenina by nemali chýbať v jedálničku žiadneho človeka. Obsahujú mnoho vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie nášho tela. Niektoré sú však nurične výživnejšie ako iné.
Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) z USA zostavilo rebríček najzdravšieho ovocia na svete, píše portál Delish. Kraľuje mu potravina, ktorú by asi málokto z nás tipoval. Ktoré ovocie je teda najzdravšie?
Kým sa dostaneme k ovociu, vedci tiež testovali, ktorá zelenina je najzdravšia. Odpoveďou je rukola, ktorá patrí medzi najzdravšie. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) má rukola dokonalé skóre 100, čo vychádza z hodnotenia nutričnej hustoty na základe obsahu vitamínov a minerálov v ovocí a zelenine.
Rukola je pikantná zelená rastlina, ktorá rastie v sladkej vode a často sa používa v restovaných jedlách. V rebríčku najzdravšej zeleniny vedie aj špenát (86) a kapusta (49), spolu s ďalšími základnými potravinami ako červené papriky (41) a brokolica (34).
Najzdravšie ovocie
Čo sa týka ovocia, najzdravším je… paradajka. Áno, botanicky sú paradajky považované za ovocie. Na stupnici CDC dosiahli skóre 20, čo je tesne pod mrkvou a tesne nad citrónmi. Paradajky sú plné antioxidantov, ktoré môžeš vnímať ako superhrdinov v tele. Pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú oxidačný stres a môžu prispieť k rozvoju rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb a iných chronických ochorení.
CDC kategorizuje ovocie a zeleninu s vysokou výživovou hodnotou (PFV) na základe množstva 17 dôležitých živín v 100-kalorickej porcii každého ovocia a zeleniny, vysvetľuje dietologička Sherri Berger. Pretože zelenina má prirodzene nižší obsah kalórií ako ovocie, musel by si zjesť oveľa väčšie množstvo zeleniny ako ovocia, aby si dosiahol 100 kalórií, hovorí Berger. Väčší objem znamená aj viac živín, a to je dôvod, prečo zelenina vyniká v systéme hodnotenia PFV.
Berger tiež vysvetľuje, že paradajky sú nízkokalorické ovocie s podobným výživovým profilom ako zelenina. Paradajky sú tiež bohaté na dôležitú živinu lykopén, ktorá im dodáva ich červenú farbu. „Konzumácia paradajok a výrobkov z nich môže pomôcť chrániť vaše telo pred rakovinou a srdcovými chorobami,“ hovorí Berger.
Okrem paradajok sa do rebríčka najzdravšieho ovocia dostali aj citrón, pomaranč, jahody, limetka a grapefruit.