Toto je rebríček najnezdravších potravín. Bežne ich nájdeš v obchode, prekvapí ťa, ktoré to sú

Odborníci zverejnili rebríček najnezdravších potravín.


Nutriční špecialisti analyzovali potraviny a odhalili 100 najnezdravších potravín. Tím amerických dietológov skúmal nutričné etikety na stovkách výrobkov kupovaných v obchodoch s potravinami.

Niektoré ťa určite neprekvapia – napríklad zmrzlina, zemiakové lupienky či sušienky, ale je tu aj veľa položiek, o ktorých si možno predpokladal, že sú v skutočnosti zdravé, píše Daily Mail. Najviac prekvapilo týchto 5 produktov.

Balená voda

Každého asi prekvapí, že sa na tomto zozname objavila voda. Plastové fľaše však obsahujú chemikáliu s názvom bisfenol-A, ktorá môže pri zahriatí fľaše uniknúť do vody. „Celkovo je dobré používať plasty bez obsahu BPA,“ uviedli odborníci z Kolumbijskej univerzity.

Častý styk s BPA môže spôsobiť množstvo problémov – od zníženej plodnosti až po problémy so správaním detí.

Diétne nápoje

Ak hľadáš niečo sladké s nulovým obsahom kalórií, môže sa ti zdať, že diétna limonáda je vhodnou voľbou. Obsahuje však zložku, ktorá je spojená so zvýšeným rizikom rakoviny – aspartám.

Ukázalo sa, že táto chemikália zvyšuje hladinu cukru v krvi a zaťažuje pečeň, čo môže spôsobiť hromadenie väčšieho množstva tuku v tele.

Shutterstock

Smoothies

Fľaškové smoothies sa môžu zdať ako dobrá voľba, keďže sú vyrobené z ovocia, ale v skutočnosti sú mnohé z nich plné cukru, takže ti veľmi neprospievajú.

„Mnohí ľudia si neuvedomujú, aké sladké sú tieto údajne ‚zdravé‘ smoothies,“ povedal Dr. Saul Konviser z Dental Wellness Trust pre portál Daily Mail.

Shutterstock

Zavárané uhorky

Mnohé značky zaváraných uhoriek obsahujú emulgátory a stabilizátory, ktoré dietológovia označili za potenciálne riziko vzniku rakoviny.

Patrí medzi ne polysorbát 80 a benzoan sodný. Bolo preukázané, že polysorbát 80 spôsobuje rakovinu u myší. Podľa výskumníkov z maďarského Inštitútu verejného zdravia sa ukázalo, že benzoan sodný zvyšuje chronický zápal v tele, čo môže viesť k zvýšenému riziku rakoviny.

Ovocné jogurty

Hlavným problémom ovocných jogurtov je, že väčšina ich chuti v skutočnosti nepochádza z ovocia. Namiesto toho pochádza z pridaného cukru a koncentrovaných džúsov.

„S týmto pridaným cukrom a veľmi malým množstvom bielkovín vám takéto jogurty spôsobia len pocit hladu,“ uviedla dietologička Lauren Manaker.

Celý zoznam 100 najnezdravších potravín si môžeš pozrieť tu.

potraviny už zlacneli
Shutterstock

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné