Recept na dlhovekosť skutočne existuje – a jedna rodina overuje jeho efektívnosť už veľmi dlho. Zabudni na módne diéty, experimentálne recepty či exotické ingrediencie. Odpoveď by mohla byť prekvapivo jednoduchá – a pochádza z malej talianskej dediny na ostrove Sardínia. Práve tam podľa webu Unilad žila rodina Melis, ktorú odborníci označili za najdlhšie žijúcu rodinu na svete.
Kto sú teda títo Melisovci? V roku 2012 získalo deväť súrodencov zápis do Guinnessovej knihy rekordov – ich spoločný vek dosiahol neuveriteľných 818 rokov. Každý z nich sa dožil úctyhodného veku a ich rodina sa stala symbolom dlhého a zdravého života. V roku 2023 sa dokonca objavili v dokumentárnej sérii Netflixu – Live to 100: Secrets of the Blue Zones. Séria skúmala miesta na svete, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku.
Jedným z týchto miest je práve Sardínia – takzvaná „modrá zóna“. Ide o región, kde ľudia žijú dlhšie než inde. Dokážu to nielen vďaka genetike, ale najmä vďaka spôsobu života a stravovacím návykom. Autor a výskumník Dan Buettner, ktorý fenomén „blue zones“ skúmal, zistil, že tajomstvo rodiny Melis sa skrýva v jednoduchosti ich každodenného jedla.
Rodina s prostými, no efektívnymi návykmi
Čo teda jedli každý deň počas celého života? Nie, nešlo o žiadnu luxusnú pochúťku ani o diétne experimenty. Ich tradičný obed pozostával z kysnutého chlebíka, hustej fazuľovej minestrone polievky s tromi druhmi fazúľ – cícerom, pinto a bielou fazuľou – a malého pohára červeného vína.
Buettner v dokumente vysvetlil, že Melisovci túto kombináciu nejedli preto, že by to „vyžadovala diéta“, ale jednoducho preto, že ju milovali. Každý deň si sadli k obedu, nasýtili sa svojou obľúbenou polievkou a popíjali drobný pohárik vína – približne 60 až 90 mililitrov.

Podľa odborníkov na výživu práve táto jednoduchosť a rastlinný základ prispeli k ich neuveriteľnému zdraviu. Dietologička Samantha Cassetty pre portál Today.com uviedla, že ľudia, ktorí sa dožívajú najvyššieho veku, jedia denne približne pol až jeden pohár strukovín. Kombinácia viacerých druhov fazúľ a zeleniny je ideálna pre zdravé trávenie a rozmanitú črevnú mikroflóru – kľúč k dlhovekosti.
Strukoviny a víno
Rastlinná strava Melisovcov bola bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, horčík a ďalšie dôležité mikroživiny. Fazuľa neobsahuje cholesterol a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi, zatiaľ čo kysnutý chlieb poskytuje probiotické kultúry a červené víno v malom množstve pôsobí priaznivo na srdce.
„Výskumy naznačujú, že konzumácia približne 30 rôznych rastlinných potravín týždenne výrazne zlepšuje črevné zdravie, znižuje zápaly a podporuje dlhší život,“ dodala Cassetty. V prípade rodiny Melis to bolo zjavné – ich každodenná strava bola pestrá, hoci sa na prvý pohľad zdala monotónna.
Dnes už väčšina členov legendárnej rodiny nie je medzi nami. Najstaršia zo súrodencov, Consolata Melis, zomrela v roku 2015 vo veku 108 rokov, jej sestra Claudina o rok neskôr vo veku 103 rokov. Ďalší súrodenci – Maria a Antonio – sa dožili sto, respektíve 97 rokov. Ich dedičstvo však žije ďalej ako dôkaz, že tajomstvo dlhovekosti sa skrýva možno práve v obyčajnej miske polievky a každodennej radosti z jedla.