Toto je tajomstvo najdlhšie žijúcej rodiny na svete. Každý deň hodovali na jednoduchom pokrme

Kašľať na diéty, stačí iba jedna misa tohto jedla denne.


Recept na dlhovekosť skutočne existuje – a jedna rodina overuje jeho efektívnosť už veľmi dlho. Zabudni na módne diéty, experimentálne recepty či exotické ingrediencie. Odpoveď by mohla byť prekvapivo jednoduchá – a pochádza z malej talianskej dediny na ostrove Sardínia. Práve tam podľa webu Unilad žila rodina Melis, ktorú odborníci označili za najdlhšie žijúcu rodinu na svete.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Kto sú teda títo Melisovci? V roku 2012 získalo deväť súrodencov zápis do Guinnessovej knihy rekordovich spoločný vek dosiahol neuveriteľných 818 rokov. Každý z nich sa dožil úctyhodného veku a ich rodina sa stala symbolom dlhého a zdravého života. V roku 2023 sa dokonca objavili v dokumentárnej sérii Netflixu – Live to 100: Secrets of the Blue Zones. Séria skúmala miesta na svete, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku.

Jedným z týchto miest je práve Sardínia – takzvaná „modrá zóna“. Ide o región, kde ľudia žijú dlhšie než inde. Dokážu to nielen vďaka genetike, ale najmä vďaka spôsobu života a stravovacím návykom. Autor a výskumník Dan Buettner, ktorý fenomén „blue zones“ skúmal, zistil, že tajomstvo rodiny Melis sa skrýva v jednoduchosti ich každodenného jedla.

Rodina s prostými, no efektívnymi návykmi

Čo teda jedli každý deň počas celého života? Nie, nešlo o žiadnu luxusnú pochúťku ani o diétne experimenty. Ich tradičný obed pozostával z kysnutého chlebíka, hustej fazuľovej minestrone polievky s tromi druhmi fazúľ – cícerom, pinto a bielou fazuľou – a malého pohára červeného vína.

Buettner v dokumente vysvetlil, že Melisovci túto kombináciu nejedli preto, že by to „vyžadovala diéta“, ale jednoducho preto, že ju milovali. Každý deň si sadli k obedu, nasýtili sa svojou obľúbenou polievkou a popíjali drobný pohárik vína – približne 60 až 90 mililitrov.

Shutterstock
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Podľa odborníkov na výživu práve táto jednoduchosť a rastlinný základ prispeli k ich neuveriteľnému zdraviu. Dietologička Samantha Cassetty pre portál Today.com uviedla, že ľudia, ktorí sa dožívajú najvyššieho veku, jedia denne približne pol až jeden pohár strukovín. Kombinácia viacerých druhov fazúľ a zeleniny je ideálna pre zdravé trávenie a rozmanitú črevnú mikroflóru – kľúč k dlhovekosti.

Strukoviny a víno

Rastlinná strava Melisovcov bola bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, horčík a ďalšie dôležité mikroživiny. Fazuľa neobsahuje cholesterol a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi, zatiaľ čo kysnutý chlieb poskytuje probiotické kultúry a červené víno v malom množstve pôsobí priaznivo na srdce.

Mohlo by ťa zaujímať:

Pápežom vymenovaný biskup mal románik so 17 ženami. Hriešne aféry odhalila až upratovačka

„Výskumy naznačujú, že konzumácia približne 30 rôznych rastlinných potravín týždenne výrazne zlepšuje črevné zdravie, znižuje zápaly a podporuje dlhší život,“ dodala Cassetty. V prípade rodiny Melis to bolo zjavné – ich každodenná strava bola pestrá, hoci sa na prvý pohľad zdala monotónna.

Dnes už väčšina členov legendárnej rodiny nie je medzi nami. Najstaršia zo súrodencov, Consolata Melis, zomrela v roku 2015 vo veku 108 rokov, jej sestra Claudina o rok neskôr vo veku 103 rokov. Ďalší súrodenci – Maria a Antonio – sa dožili sto, respektíve 97 rokov. Ich dedičstvo však žije ďalej ako dôkaz, že tajomstvo dlhovekosti sa skrýva možno práve v obyčajnej miske polievky a každodennej radosti z jedla.


REKLAMA
Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, no do sveta textu som sa naplno ponoril počas štúdia filmovej scenáristiky a dramaturgie na vysokej škole. Najviac sa vo svojich článkoch venujem filmovým témam, no nepohrdnem ani originálnymi historicko-kuriózno-krimi príbehmi.Okrem písania sa venujem ilustrácii a literárnej tvorbe. A aby sme si lepšie rozumeli — najlepšia vec na svete sú dve hodiny strávené v poloprázdnom kine pri dobrom filme.
Najčítanejšie
Podobné