Toto slovenské jedlo sa umiestnilo na prvom mieste medzi európskymi pochúťkami. Predbehlo aj krokety či tortilly

Cudzincom slovenské jedlo očividne chutí.


Prestížny gastronomický magazín Taste Atlas zverejnil rebríček európskych pochutín, v ktorom sa Slovensko objavilo na prvom mieste. Zemiakové placky predbehli dokonca aj známe krokety či tortilly.

„Tieto rustikálne chrumkavé zemiakové placky patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Pozostávajú z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Krátko opečené na panvici do zlatohneda sa tieto maškrty zvyčajne vychutnávajú ako hlavný chod s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha, ktorá sa zvyčajne podáva k výdatným slovenským gulášom,“ píše portál o zemiakových plackách.

Tradičné snacky hodnotili tisícky gurmánov. Dáta zbierali do 15. júla a do hodnotenia sa dostalo 16 775 hlasov, z ktorých vyše 11-tisíc uznali ako legitímne.

Shutterstock

TOP 5

Okrem prvého miesta, na ktorom sa umiestnili naše zemiakové placky, sa ďalej na druhom mieste nachádza kepta duona, pochutina z Litvy. Ide o plátky ražného chleba, ktoré sú dochrumkava opečené. Väčšinou sa jedia s dresingom a podávajú sa k pivu.

Tretie miesto obsadila portugalská pochutina petiscos. Je to v podstate obložená misa, ktorú tvorí napríklad kura, slimáky či chobotnica.

Miluješ pivo? Dokáž, ako dobre poznáš svoj obľúbený nápoj, v našom "pivnom kvíze"

Mohlo by ťa zaujímať:

Miluješ pivo? Dokáž, ako dobre poznáš svoj obľúbený nápoj, v našom „pivnom kvíze“

Štvrté miesto patrí Gruzínsku. Ich pochutina zvaná khachapuri sa vyrába z múky, mlieka, vajec, masla a syra. Je to najznámejšie tamojšie jedlo.

Piate miesto obsadili všetkým známe krokety. Španielske croquetas de jamón sú krokety vyrábané z bešamelu, chleba, vajec a múky. Netradičným prvkom týchto krokiet je pikantná šunka.


Tagy:

Nikola Kulová
Aktuálne dianie mám pod palcom, novinky tu nájdeš každý deň. Okrem toho sa venujem PR článkom a rozhovorom s inšpiratívnymi ľuďmi.
Najčítanejšie
Podobné