Existujú rôzne svetové rebríčky. Niektoré sú smutné, iné šťastné, a potom sú tu tie vtipné a bizarné. Nedávno svetlo sveta uzrel rebríček najhoršie hodnotených mäsových výrobkov na svete. Slovensko sa, bohužiaľ, zvykne v negatívne hodnotených rebríčkoch umiestňovať na prvých priečkach. Inak to nie je ani v tomto prípade, píše portál dnes24.sk.
Rebríček reflektuje hodnotenia používateľov kulinárskeho sprievodcu TasteAtlas a slovenská špecialita sa sem dostala tiež. Na prvom mieste sa umiestnili naši severní susedia s tlačenkou, ktorá sa považuje primárne za poľskú špecialitu.
Tlačenku si však radi vychutnávajú aj v iných krajinách strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska. Poľská pochúťka získala 2,4 hviezdičky z piatich. „Tlačenka sa kedysi považovala za podradný mäsový výrobok, dnes je považovaná za jedinečnú gurmánsku pochúťku,“ píše portál TasteAtlas.
Liptovská pochúťka na druhom mieste
Nelichotivé druhé miesto si vyslúžila slovenská pochúťka z Liptova. Ide o Liptovskú salámu, ktorá získala hodnotenie 2,6 hviezdičky z piatich.
„Liptovská saláma je špeciálny druh salámy, pričom unikátna receptúra pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala veľkú obľubu medzi spotrebiteľmi. Vyrába sa z hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový mušt, zázvor a cesnak,“ píše TasteAtlas.
Top 3 uzatvára americká mäsová špecialita – Smithfield šunka s hodnotením 2,9.