Jedlo je proste láska. Okrem toho, že nás zasýti, tvorí dôležitú súčasť kultúry a tradícií rôznych krajín a národov. Niektoré národné jedlá sú známe po celom svete, ako napríklad talianska pizza alebo japonské sushi. Existujú však aj mnohé národné jedlá, ktoré sú menej, alebo dokonca úplne neznáme pre zvyšok sveta a zaslúžia si väčšiu pozornosť.
Ciorbă de burtă
Tradičná rumunská polievka založená na hovädzej brušnej blane. Tento druh mäsa sa v mnohých krajinách nevyužíva, ale v Rumunsku je to obľúbená surovina pre mnohé tradičné jedlá. Polievka sa varí spolu s cibuľou, korením a kyslou smotanou. Má silnú chuť a výraznú arómu.
Kanafeh
Toto sladké jedlo sa skladá z listového cesta, ktoré je naplnené nasekanými orechmi a posypané cukrom. Kanafeh sa často podáva s mandľovým mliekom alebo jogurtom a je obľúbenou pochúťkou v Palestíne a ďalších krajinách Blízkeho východu.
Zelnik
Zelnik je tradičný bulharský chlieb plnený kyslou kapustou alebo inou zeleninou, ktorý sa podáva s jogurtom. Je to populárne jedlo v Bulharsku, ale mimo krajiny je zriedkavý. Pripravuje sa v rôznych variantoch, s rôznymi druhmi náplní a môže sa podávať ako hlavné jedlo alebo predjedlo.
Fanesca
Fanesca je tradičná ekvádorská polievka, ktorá sa pripravuje z rôznych druhov strukovín, ako sú fazuľa, hrach a kukurica. K tomu sa pridáva ryba alebo mäso a rôzne druhy zeleniny. Podáva sa počas veľkonočných sviatkov a je veľmi populárna v Ekvádore.
Koshary
Koshary je zmes cestovín, ryže, cícera a cibule, ktorá sa tradične podáva v Egypte. Pochádza zo slávneho náboženského sviatku, kde sa zvykne pripraviť pre chudobnejších ľudí.
Saag
Tradičné jedlo z Indie, ktoré sa vyrába z listov zeleniny, ako je špenát, mangold a ríbezľa. Toto jedlo sa podáva s ryžou alebo naanom a zvyčajne sa dopĺňa koreninami, ako sú koriander, kurkuma a kardamóm.
Kumpir
Plnený zemiak pochádzajúci z Turecka. Zemiak sa pečie v rúre, potom sa rozkrojí a plní sa rôznymi ingredienciami, ako sú syry, maslo, zelenina a mäso.
Tamales
Tradičné jedlo z Mexika, ktoré sa vyrába z kukuričnej múky. Je naplnené mäsom, zeleninou alebo fazuľou. Potom sa zabalí do kukuričnej slamy a v pare sa varí, až kým sa nezmení na hustú, krehkú hmotu. Tamales sa podávajú s omáčkou a guacamole.