Známy sprievodca Taste Atlas nedávno zverejnil rebríček 100 najhorších jedál z celého sveta. Prekvapivo, ocitli sa v ňom aj naše pochúťky. Aktuálne sa sprievodca zameral na najhoršie hodnotené slovenské jedlá a vytvoril ich zoznam.
Nie je dlhý, nachádzajú sa v ňom štyri položky, bez ktorých si však niektorí Slováci nevedia predstaviť svoj život. Samozrejme, trošku to preháňame, ale aj láska k jedlu dokáže byť poriadne silná. Poď sa pozrieť, o ktorých špecialitách je reč.
Oškvarky
V zozname najhorších slovenských potravinárskych výrobkov obsadili podľa Taste Atlas štvrté miesto oškvarky. Vyrábajú sa zo zvyškových tukových častí mäsa, ktoré sa smažia. Oškvarky sa používajú ako prísada do polievok, šalátov alebo ďalších jedál. Takisto ich môžeš konzumovať ako samostatné jedlo. Za zmienku stojí aj povestná nátierka.
Zázrivské vojky
Na treťom mieste sa umiestnili Zázrivské vojky, čo sú známe korbáčiky zo Zázrivej. V podstate ide o druh syra, ktorý sa vyrába z kravského mlieka. Výrobok môže byť údený alebo neúdený, formuje sa do tenkých šnúrok s dĺžkou od 10 do 70 centimetrov. Výrobný proces spočíva v parení syra v horúcej vode a ručnom ťahaní šnúrok, ktoré miestni nazývajú „vojky“.
Tekovský salámový syr
Druhé miesto obsadil Tekovský salámový syr, ktorý sa vyrába z kvalitného kravského mlieka. Ako uvádza portál Startitup, syr sa často podáva ako súčasť tradičných slovenských obložených mís, môžeš si ho vychutnať pri pohári vína alebo piva. Tekovský salámový syr je príkladom tradičného slovenského syra s bohatou históriou a skvelou chuťou.
Liptovská saláma
Zlatú medailu v neslávnom rebríčku si vyslúžila Liptovská saláma. Je to špeciálny druh salámy, ktorý sa vyrába v mäsokombináte na Liptove. Ako informuje portál Európa, receptúra pochádza zo 70. rokov minulého storočia, pričom sa používa hovädzie a bravčové mäso. Nechýba čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový kvet, zázvor a cesnak.