Ultra-spracované potraviny predstavujú v súčasnosti viac než polovicu denného kalorického príjmu bežného človeka. Výskumy potvrdzujú ich negatívny vplyv na zdravie, najmä v súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami, obezitou a rakovinou hrubého čreva. Téme sa venoval portál CNBC.
Ktorým potravinám sa vyhnúť?
Profesorka výživy z Havajskej univerzity Jinan Bannaová spolu s ďalšími odborníkmi upozorňuje na škodlivosť týchto produktov. „Ultraspracované potraviny obsahujú prísady, ktoré by sme bežne nenašli v kuchyniach. Často majú vysoký obsah cukru a soli, môžu obsahovať prídavné látky a bývajú ochudobnené o živiny,“ vysvetľuje.
Instantné polievky predstavujú prvý problematický produkt. Obsahujú nadmerné množstvo sodíka a nasýtených tukov, pričom im chýba vláknina. Odborníci odporúčajú nahradiť ich domácimi polievkami bohatými na zeleninu a strukoviny.
Sýtené sladené nápoje sú druhým problémom. Neobsahujú žiadne prospešné živiny, len prázdne kalórie v podobe cukru. Spôsobujú prudké výkyvy hladiny glukózy v krvi. Vhodnou alternatívou je čistá voda, bylinkové čaje alebo nesladená minerálka.

Raňajky ako základ dňa
Tretím problematickým produktom sú sladené raňajkové cereálie. Nutričná poradkyňa Uma Naidoová zdôrazňuje, že tieto produkty obsahujú takmer celodenné množstvo pridaného cukru.
Namiesto nich odporúča začať deň výživnými raňajkami s vyváženým pomerom živín. Medzi zdravé alternatívy patrí:
- Praženica so zeleninou a avokádom.
- Domáci chia puding s bobuľovým ovocím.
- Zelené smoothie s listovou zeleninou.
Odborníci sa zhodujú, že kľúčom k zdravému stravovaniu je minimalizácia ultra-spracovaných potravín a ich nahradenie čerstvými, minimálne spracovanými alternatívami. Takýto prístup môže výrazne prispieť k celkovému zdraviu a prevencii chronických ochorení.