Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 4.12.2024
sk
Barbora
, Barbara
cz
Barbora
, Barbara, Bára

Trápi ťa ľad v chladničke? Vyskúšaj túto geniálnu fintu a zbav sa ho navždy

Jednoduchým nanesením tenkej vrstvy tohto produktu na vnútorné steny chladničky vytvoríš ochrannú vrstvu, ktorá účinne bráni tvorbe námrazy.


Nadmerná tvorba ľadu v chladničke či mrazničke trápi mnoho domácností. Nejde pritom len o estetický problém – námraza výrazne znižuje účinnosť spotrebiča a vedie k zvýšenej spotrebe energie. Našťastie, existuje jednoduché a účinné riešenie pomocou bežnej kuchynskej suroviny, ktorú má každý doma. Na tému upriamuje pozornosť aj SITA.

Prečo sa v modernej chladničke tvorí ľad?

Hoci súčasné modely chladničiek s technológiou no-frost by mali efektívne odvádzať nadbytočnú vlhkosť, často sa stretávame s tvorbou námrazy. Hlavnými príčinami sú najčastejšie poškodený termostat alebo ventilátor, ktorý zabraňuje správnej cirkulácii vzduchu. Problém môže spôsobovať aj zle doliehajúce tesnenie dvierok, cez ktoré preniká teplý vzduch z kuchyne, či zanesený odtokový kanálik.

Významný vplyv má aj spôsob používania chladničky. Vkladanie teplých jedál, preplnený priestor či časté otváranie dvierok vytvárajú ideálne podmienky pre tvorbu námrazy. Všetky tieto faktory zvyšujú vlhkosť vnútri spotrebiča, ktorá následne zamŕza na stenách.

Shutterstock

Účinné riešenie a prevencia

Osvedčeným spôsobom proti tvorbe námrazy je použitie obyčajného rastlinného oleja. Po dôkladnom odmrazení a vyčistení chladničky stačí naniesť tenkú vrstvu oleja na vnútorné steny pomocou čistej handričky. Tento jednoduchý trik vytvorí ochrannú vrstvu, ktorá bráni primŕzaniu vlhkosti.

Dôležité je dodržať správny postup. Olej musí byť nanesený v tenkej vrstve – prebytočné množstvo je potrebné zotrieť papierovou utierkou. Tento ochranný film vydrží niekoľko mesiacov a postup stačí opakovať 2-3-krát ročne.

Pre dlhodobý efekt je nevyhnutné udržiavať optimálnu teplotu 4 – 5 °C a skladovať potraviny v uzavretých nádobách. Pri starších modeloch chladničiek je potrebné pravidelné odmrazovanie, ideálne v momente, keď vrstva ľadu dosiahne hrúbku približne 3 – 5 milimetrov.

Mohlo by ťa zaujímať:

Zo slovenského trhu sťahujú nebezpečné žehličky. Pri ich používaní hrozia popáleniny

Ako alternatívu k oleju možno použiť aj glycerín, ktorý funguje na rovnakom princípe. Pri odmrazovaní nikdy nepoužívaj ostré predmety, ktoré by mohli poškodiť steny chladničky. Namiesto toho využi prirodzené roztápanie, prípadne proces urýchli pomocou nádoby s horúcou vodou umiestnenej vo vnútri spotrebiča.

Ak sa námraza napriek všetkým preventívnym opatreniam stále nadmerne tvorí, odporúča sa vykonať kontrolu technického stavu spotrebiča, pretože môže ísť o závažnejší problém vyžadujúci odbornú opravu.


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.