Trendy pochúťka, ktorá ovládla celý svet. Superpotravina reguluje tlak aj váhu

Odporúčajú ju aj vedci.


Vedci z americkej univerzity prišli s prekvapivými zisteniami o jednom tradičnom pokrme, ktorý sa stal hitom moderného zdravého stravovania. Tento pokrm, pôvodne z Ázie, je známy svojou výraznou chuťou a korenistým arómou, no najnovšie sa ukazuje, že jeho prínos siaha omnoho ďalej než len na tanier.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Podľa odborníkov môže pravidelná konzumácia tejto potraviny zlepšiť trávenie, posilniť srdce, znížiť krvný tlak aj upraviť hladinu cukru v krvi. A to všetko bez pomoci liekov – len vďaka sile fermentácie.

Fermentované potraviny patria k najstarším spôsobom konzervácie, píše portál SciTechDaily. V posledných rokoch sa však na ne začína pozerať aj z úplne inej perspektívy – ako na kľúč k dlhšiemu a zdravšiemu životu.

Jedna z nich, pochádzajúca z Kórey, si získala vedeckú pozornosť vďaka novému výskumu odborníkov z College of Agriculture, Health and Natural Resources (CAHNR). Tí vo svojej štúdii potvrdili, že pravidelná konzumácia tohto jedla môže zlepšovať hladinu cukru v krvi, znižovať triglyceridy a pomáhať pri vysokom krvnom tlaku.

Fermentovaná superpotravina

Podľa výskumu zverejneného v prestížnom časopise Nutrition Reviews vedci analyzovali deväť štúdií z rokov 2011 až 2023, ktoré skúmali účinky konzumácie fermentovanej superpotraviny – kimči – na ľuďoch. Výsledky boli prekvapivo pozitívne.

U ľudí, ktorí ju jedli pravidelne, sa znížila hladina cukru nalačno o takmer 2 mg/dL, triglyceridy o 28,88 mg/dL a krvný tlak (systolický aj diastolický) o približne 3 mmHg. „To sú veľmi sľubné výsledky,“ uviedla profesorka a nutričná odborníčka Ock Chun. „Aj pokles tlaku o 5 mmHg sa v medicíne považuje za významný, takže podobné výsledky dosiahnuté stravou, nie liekmi, sú skutočne povzbudivé,“ dodala.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Najväčším prekvapením pre výskumníkov však bolo, že hoci dané jedlo obsahuje pomerne veľa soli – čo by za normálnych okolností krvný tlak zvyšovalo – u účastníkov výskumov tlak naopak klesal. Odborníci sa domnievajú, že za tento paradox môžu prospešné baktérie vznikajúce pri fermentácii, ktoré dokážu neutralizovať negatívny vplyv sodíka.

Tento tradičný pokrm sa pripravuje najčastejšie z kapusty a reďkovky, ktoré sa nechajú kvasiť so soľou, cesnakom, zázvorom, čili a ďalším korením. Vďaka fermentácii sa v ňom vytvárajú probiotiká – „dobré“ baktérie, ktoré podporujú zdravie čriev a trávenie. Pravidelná konzumácia tak pomáha pri zápche, zlepšuje vstrebávanie živín, posilňuje imunitu a udržiava rovnováhu črevnej mikroflóry.

Mohlo by ťa zaujímať:

Ak ti matcha chutí ako tráva, tento virálny čaj bude tvoj nový obľúbenec. Chutí ako oriešky a karamel

Preventívne účinky proti rakovine hrubého čreva

Odborníci tiež upozorňujú na jeho možné preventívne účinky proti rakovine hrubého čreva. Fermentované zložky obsahujú totiž nielen probiotiká, ale aj vlákninu a rastlinné látky s antioxidačným účinkom. Tie pomáhajú telu bojovať s chronickým zápalom – a ten je často jednou z príčin civilizačných chorôb.

Okrem tráviaceho a imunitného systému môže tento pokrm prospievať aj srdcu. V jednej štúdii sa ukázalo, že jeho pravidelné zaraďovanie do jedálnička znižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu aj celkového cholesterolu, čím pomáha znižovať riziko infarktu a mozgovej príhody. Navyše ide o nízkokalorickú potravinu s vysokým obsahom vlákniny, takže podporuje aj reguláciu hmotnosti a pomáha udržiavať pocit sýtosti po jedle.

Aj keď výskumy zatiaľ prebiehali najmä v Kórei, vedci plánujú ich rozšírenie aj do USA či Európy, aby overili, či sa tieto účinky prejavia aj v iných populáciách s odlišnými stravovacími návykmi. Ak sa výsledky potvrdia, táto pikantná fermentovaná špecialita by sa mohla stať súčasťou modernej prevencie civilizačných ochorení. Chutnou, prírodnou a prekvapivo účinnou.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU
Shutterstock

Možné vedľajšie príznaky konzumácie kimči

Hoci je táto fermentovaná potravina považovaná za mimoriadne zdravú, neznamená to, že je vhodná pre každého. Väčšina ľudí ju môže bez problémov konzumovať, no u citlivejších jedincov sa môžu objaviť určité nepríjemné reakcie.

Vysoký obsah vlákniny a probiotík môže u niektorých spôsobiť nadúvanie či bolesti brucha – najmä ak s fermentovanými jedlami začínajú. Odborníci preto odporúčajú zaradiť ju do jedálnička postupne, v malých množstvách, aby si tráviaci systém zvykol, píše sa na stránke zdravotníckeho centra Cleveland Clinic.

Okrem toho obsahuje histamín – látku, ktorú telo rozkladá pomocou špecifických enzýmov. Ak ich človek nemá dostatok alebo trpí histamínovou intoleranciou, môžu sa objaviť bolesti hlavy, svrbenie, žihľavka, nevoľnosť či upchatý nos.

Zriedkavo sa môžu vyskytnúť aj infekcie spôsobené baktériami, ak je potravina nesprávne uskladnená. Odborníci preto odporúčajú, aby tehotné ženy či ľudia s chronickými ochoreniami konzultovali konzumáciu fermentovaných potravín so svojím lekárom.


Tagy:
REKLAMA
Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a svoju vášeň k písaniu som objavila už v detstve, keď som hodiny tvorila rôzne príbehy. V EMEFKA sa venujem aktuálnemu dianiu doma i v zahraničí, pričom môj záber tém je veľmi široký.Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy, pričom mi sú blízke spoločenské a LGBTI+ témy. Mojím cieľom je sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme, obohatí a podnieti k zamysleniu.
Najčítanejšie
Podobné