Prospieva pitie kávy nášmu zdraviu, alebo nie? Na túto otázku majú rôzni odborníci rôzne názory. Všeobecne ale panuje zhoda, že pokiaľ sa káva konzumuje s mierou, nemala by byť pre človeka škodlivá. Ako ale píše portál Sto plus jednička, čínski vedci nedávno publikovali výsledky štúdie, podľa ktorej by mohla byť káva prospešná.
Podľa nich totiž približne tri šálky kávy denne prispievajú k dlhšiemu životu. Výskum sa uskutočnil na 171 616 ľuďoch a zameriaval sa na ich stravovacie návyky, vrátane toho, ako často pijú kávu. Z výsledkov vyplýva, že 55,4 % účastníkov pilo kávu bez sladidla, 14,3 % si ju sladilo cukrom, 6,1 % umelými sladidlami a 24,2 % kávu vôbec nepilo. V priemere však ľudia, ktorí si kávu dopriali, žili dlhšie než tí, ktorí ju nepili. A nezáležalo na tom, či si ju sladili alebo nesladili.
Až o 30 % nižšie riziko smrti
Ukázalo sa, že ľudia, ktorí si dali dve až štyri šálky kávy denne, mali o 30 % znížené riziko predčasného úmrtia. Autor štúdie Tan Liou uviedol, že výskum potvrdil to, čo sa už dlho vedelo: že kávu treba konzumovať s mierou. Tí, ktorí jej pili príliš málo alebo, naopak, príliš veľa, mali horší zdravotný stav a s tým aj vyššie riziko predčasnej smrti.
„Predchádzajúce štúdie naznačovali súvislosť medzi konzumáciou kávy a zníženým rizikom úmrtia, ale nerozlišovali medzi kávou konzumovanou s cukrom alebo umelými sladidlami a kávou konzumovanou bez cukru,“ podotkol Liou.