Väčšina ľudí nechce na dovolenke o varení ani počuť. Stačí, že stoja za sporákom doma, v zahraničí sa preto radšej poberú do reštaurácie. Ako informuje portál France 24, toto rozhodnutie môže mať v niektorých prípadoch fatálne následky.
32-ročná žena z oblasti Paríža sa vybrala na výlet do mesta Bordeaux, ktoré sa nachádza na juhozápade krajiny. Tam navštívila turistami často vyhľadávaný podnik Tchin Tchin Wine Bar. Ani vo sne by jej nenapadlo, že to bude posledné jedlo, ktoré kedy dá do úst. Presne to sa totiž stalo. Zomrela na otravu jedlom, nakazili sa aj ďalší.
Bar servíroval pokazené sardinky
S otravou jedlom momentálne bojuje aj jej partner a rovnako aj ďalší dvanásti turisti. Tí pochádzajú zo Španielska, Írska, Kanady a USA a stav niektorých z nich je veľmi vážny. „Máme päť pacientov, ktorí boli prijatí na jednotku intenzívnej starostlivosti, z ktorých štyria sú intubovaní a traja dostávajú ďalšiu liečbu,“ hovorí lekár Benjamin Clouzeau z nemocnice CHU Pellegrin v Bordeaux.
Majiteľ baru priznal, že svojim hosťom servíroval pokazené sardinky. Hneď po otvorení pohárov s nakladanými rybami ho ovalil nepríjemný smrad, vyhodil však len niektoré. Tie ostatné ďalej veselo predával. Francúzske zdravotnícke úrady prosia ľudí, ktorí reštauráciu v dohľadnej dobe navštívili, aby akékoľvek zdravotné komplikácie urýchlene riešili s odborníkom.
Hnačky, zvracanie či problémy so zrakom a rečou majú okamžite hlásiť. Príslušné orgány z reštaurácie odobrali vzorky, aby zistili presnú príčinu ochorenia. Nakazení trpeli botulizmom, teda silnou otravou jedlom vyvolanou botulotoxínom, ktorá sa u nás prezýva aj „klobásový jed“. Botulizmus sa v 5 – 10 % prípadov končí smrťou.