Vedci odhadujú, že približne 200 miliónov ľudí na celom svete žije s vekom podmienenou degeneráciou makuly (VPDM) – ochorením oka, ktoré ovplyvňuje centrálnu časť videnia a spôsobuje rozmazanosť či ďalšie zrakové problémy.
„VPDM je hlavnou príčinou straty zraku u starších ľudí vo vyspelých krajinách,“ uviedla doktorka Siwei Liu z oddelenia oftalmológie nemocnice Shiyan Taihe na Univerzite medicíny v Hubei v Číne pre Medical News Today. Liu je hlavnou autorkou novej štúdie publikovanej v časopise Food Science & Nutrition, podľa ktorej kombinácia genetiky a pitia instantnej kávy môže zvyšovať riziko rozvoja suchej formy VPDM.
„Keďže v súčasnosti neexistuje liek, je kľúčové identifikovať nové ovplyvniteľné faktory, ktoré môžu spomaliť progresiu choroby, zachovať zrak a zlepšiť kvalitu života pacientov,“ dodala Liu.
Vedci v tejto štúdii najprv analyzovali údaje o konzumácii kávy u viac než 500 000 účastníkov z databázy UK Biobank. Účastníkov rozdelili podľa preferencie na tých, ktorí pili bezkofeínovú, mletú a instantnú kávu. Zároveň získali údaje o výskyte suchej aj mokrej VPDM u ľudí starších ako 50 rokov z databázy Finngen GWAS.
Instantná káva zvyšuje riziko rozvoja ochorenia
„Káva patrí medzi najrozšírenejšie nápoje na svete a je bohatá na polyfenoly a antioxidanty, ktoré môžu mať neuroprotektívne účinky,“ vysvetlila Liu. „Zároveň rastú dôkazy o tom, že genetika ovplyvňuje aj naše stravovacie preferencie. Skúmanie genetickej predispozície k pitiu kávy a jej súvislosti s rizikom VPDM môže pomôcť odhaliť prípadné kauzálne väzby medzi stravou a ochoreniami očí,“ vysvetlila autorka štúdie.

Vedci na konci štúdie identifikovali prepojenie medzi genetickou predispozíciou k pitiu instantnej kávy a rizikom vzniku suchej VPDM. Zistili, že u ľudí so sklonom k pitiu instantnej kávy je riziko rozvoja suchej formy VPDM približne sedemnásobne vyššie v porovnaní s inými typmi kávy.
Nebezpečné kontaminanty
„Toto genetické prepojenie naznačuje, že medzi preferenciou instantnej kávy a rizikom VPDM môžu existovať spoločné biologické dráhy či metabolické mechanizmy,“ povedala Liu.
Samotná kávová zrnková surovina nie je hlavným vinníkom zdravotných rizík, píše portál Startitup. Podľa záverov štúdie problém vzniká až počas technologického spracovania, konkrétne pri výrobe instantnej kávy. Výrobný proces zahŕňa vystavenie kávy extrémnemu teplu, čo vedie k tvorbe potenciálne škodlivých zlúčenín, ako je napríklad akrylamid či oxidované lipidy. Tieto látky môžu podľa odborníkov negatívne vplývať na zdravie očí – predovšetkým na sietnicu –, a to prostredníctvom oxidačného stresu a zápalových reakcií.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila akrylamid medzi nebezpečné kontaminanty. Ide o látku, ktorá môže mať karcinogénne a neurotoxické účinky. Je známe, že jeho hladiny dramaticky rastú pri tepelnej úprave potravín.