Už ich viac do úst nedáš. 5 potravín, ktoré sa vyrábajú neuveriteľne nechutným spôsobom

Pri čítaní tohto článku ťa na ne obratom prejde chuť.


Napadlo ti niekedy, z čoho sú vlastne vyrobené tvoje obľúbené potraviny? Možno sa ti zdajú chutné a neodolateľné, no proces ich výroby by ťa mohol prekvapiť – a nie vždy príjemne. Niektoré suroviny, prísady či výrobné postupy vyzerajú naozaj zvláštne, a ak by si ich videl naživo, chuť na daný produkt by ťa možno prešla.

Zamyslel si sa napríklad nad tým, ako vzniká syrový prášok, ktorým sú posypané chrumky? Alebo z čoho sa vyrábajú želé cukríky, ktoré máš tak rád? V tomto článku ti odhalíme, čo všetko sa skrýva za bežnými pochúťkami, ktoré denne konzumuješ – a možno zistíš, že niektoré z nich už neuvidíš rovnakými očami.

Párky

Možno si už počul vtipy o tom, že párky sú vďaka svojmu obsahu múky skôr sacharidom ako bielkovinou. Vieš však, z čoho sa naozaj vyrábajú? Základom sú zvyšky bravčového, hovädzieho a kuracieho mäsa, ktoré sa pomelú a dôkladne premiešajú. Pridávajú sa aj kuracie odrezky, škrob, soľ a rôzne dochucovadlá. Takto vzniknutá hmota sa zbaví vzduchu a následne sa naplní do typických ružových obalov, ktoré poznáme z pultov obchodov.

Potraviny ktoré sa vyrábajú nechutným spôsobom
Shutterstock

Chrumky s príchuťou syra

Kukuričné chrumky majú radi malí aj veľkí. Niektoré druhy však obsahujú množstvo prísad, napríklad syrovú posýpku, ktorá často láka chuťou. Portál Huffington Post odhalil, ako sa táto syrová vrstva vlastne vyrába.

Čistý syr sa najprv roztaví na tekutú hmotu, zmieša s ďalšími zložkami a potom sa cez trysku rozprašuje. Vzniknuté kvapky sa vystavia horúcemu vzduchu, ktorý odparí vodu a zanechá suché čiastočky. Výsledná „syrová“ posýpka teda nie je taká plná syra, ako by si si možno myslel.

Kaviár

Kaviár sa radí medzi tie luxusnejšie potraviny, ale vieš, ako sa vlastne vyrába? Skladá sa predovšetkým z ikier jeseterových rýb, ktoré sa musia najskôr získať pomerne neestetickým spôsobom. Rybe sa totiž vykonáva rez na bruchu, podobný cisárskemu rezu, aby sa vybrali jej ikry. Tie sa potom pretláčajú cez jemnú mriežku a dochucujú soľou, čím vzniká finálny produkt.

Potraviny ktoré sa vyrábajú nechutným spôsobom
Shutterstock

Želé fazuľky

Slávne cukrovinky z Harryho Pottera už dnes nájdeš aj v menej „hnusnej“ verzii, no stále platí, že obsahujú veľa cukru. Málokto však vie, že sa pri ich výrobe používajú aj malé množstvá hmyzích výlučkov. Povrch cukríkov je často potiahnutý šelakom – prírodnou látkou, ktorú využívajú napríklad aj v nechtových salónoch na vytváranie lesklého efektu.

Odporúčame prečítať:

Tajomstvá z výšky 10-tisíc metrov: Letušky a piloti si v oblakoch užívajú viac, než si myslíš

„Čerešnička na torte“

Ak si myslíš, že táto „čerešnička na torte“ je zdravá a môžeš si ju dopriať bez obáv, mýliš sa. Obsahuje totiž dvakrát viac cukru než klasické čerešne a je navyše naložená v kukuričnom sirupe, ktorý sa bežne pridáva do sladkostí. Namiesto osviežujúceho ovocia tak dostaneš poriadnu dávku sladkej bomby. Preto sa aj ona pridáva medzi potraviny, ktoré sa nevyrábajú práve vábnym spôsobom.

Potraviny ktoré sa vyrábajú nechutným spôsobom
Shutterstock

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné