Už si dnes mal rannú kávičku? Podľa vedcov ťa chráni pred týmto ochorením

Výskumníci sa pozreli na zúbok espresu. Toto sa im podarilo zistiť.


Káva. O siedmej ráno, keď ti je zaťažko aj oči rozlepiť, či o siedmej večer, keď sa ledva plazíš na nočnú, vždy tu je pre teba. Hoci nadmerná konzumácia kávy a iných nápojov s obsahom kofeínu môže zapríčiniť mnohé zdravotné komplikácie, milované ranné „espresko“ má potenciál ochrániť ťa pred vznikom veľmi závažného ochorenia.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ako uvádza portál Science Alert, vedci z talianskej University of Verona odhalili úplne nové vlastnosti „starého dobrého“ espresa. Jeho kľúčové komponenty zabraňujú tvorbe bielkovinových zhlukov v mozgu, pričom práve tie sa najčastejšie spájajú so vznikom Alzheimerovej choroby. Choroby, na ktorú ani v 21. storočí nepoznáme liek.

Dobrá správa pre kávičkárov

V prípade Alzheimerovej choroby majú výskumníci stále čo doháňať. Dodnes presne nevieme, prečo vzniká a ako sa vyvíja, podozrenie však často padá práve na spomínané zhlukovanie proteínu zvaného tau. Tento proteín je v normálnom množstve neškodný.

Tím odborníkov laboratórne skúmal štyri kľúčové zložky espresa, teda kofeín, trigonelín, genisteín a teobromín. Ich molekuly inkubovali s proteínom tau po dobu štyridsiatich hodín a odhalili, že čím je koncentrácia kofeínu, genisteínu alebo espresa ako takého vyššia, tým sú vlákna proteínu tau kratšie. Rovnako sú menej náchylné na tvorbu väčších skupín.

káva, espreso, kofeín, Alzheimerova choroba, veda, výskum, experiment
Shutterstock

Tieto skrátené vlákna proteínu tau sú podľa výsledkov experimentu netoxické a nedokážu fungovať ako „semienka“, z ktorých by následne mohli vzniknúť väčšie zhluky. To ale nie je všetko. Extraktu z espresa sa dokonca podarilo reagovať aj s už existujúcimi zhlukmi a taktiež zabrániť tvorbe úplne nových.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ešte nie je vyhraté

Tieto zistenia otvorili vedcom úplne nové dvere, napriek tomu majú pred sebou dlhú cestu. To, že niečo efektívne funguje v laboratórnom prostredí, ešte nezaručuje, že to bude rovnako efektívne fungovať aj v ľudskom tele. Ak pacient trpí Alzheimerom, nie je možné otvoriť mu hlavu, naliať do nej espreso a vyslať kofeín, aby sa popasoval s proteínom tau, ako uzná za vhodné.

Káva, ktorú vypijeme, musí najprv prejsť tráviacim traktom, a hoci niektoré zložky, napríklad kofeín, dokážu prechádzať krvno-mozgovou bariérou, iné nie. Vedcov ale neopúšťa nádej, že sa práve tento objav stane jedného dňa pri liečbe Alzheimera a iných ochorení mozgu kľúčovým.

káva, espreso, kofeín, Alzheimerova choroba, veda, výskum, experiment
Shutterstock

Tagy:
REKLAMA
Michaela Molnárová
Písanie je pre mňa spôsob, ako sprostredkovať realitu ostatným. Venujem sa mu odmalička a profesionálne pôsobím na EMEFKE od roku 2017. Mojou špecializáciou sú ľudské príbehy a rozhovory so zaujímavými ľuďmi zo Slovenska.Už niekoľko rokov žijem v Južnej Kórei, preto moje články často obsahujú aj cestovateľské zážitky a pútavé detaily o živote v Ázii. Vo voľnom čase ma pravdepodobne nájdete, ako si doprajem niečo sladké, čo sa malo zjesť až zajtra.
Najčítanejšie
Podobné