Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 27.4.2024
sk
Jaroslav
cz
Jaroslav

Už si dnes mal rannú kávičku? Podľa vedcov ťa chráni pred týmto ochorením

Výskumníci sa pozreli na zúbok espresu. Toto sa im podarilo zistiť.


Káva. O siedmej ráno, keď ti je zaťažko aj oči rozlepiť, či o siedmej večer, keď sa ledva plazíš na nočnú, vždy tu je pre teba. Hoci nadmerná konzumácia kávy a iných nápojov s obsahom kofeínu môže zapríčiniť mnohé zdravotné komplikácie, milované ranné „espresko“ má potenciál ochrániť ťa pred vznikom veľmi závažného ochorenia.

Ako uvádza portál Science Alert, vedci z talianskej University of Verona odhalili úplne nové vlastnosti „starého dobrého“ espresa. Jeho kľúčové komponenty zabraňujú tvorbe bielkovinových zhlukov v mozgu, pričom práve tie sa najčastejšie spájajú so vznikom Alzheimerovej choroby. Choroby, na ktorú ani v 21. storočí nepoznáme liek.

Dobrá správa pre kávičkárov

V prípade Alzheimerovej choroby majú výskumníci stále čo doháňať. Dodnes presne nevieme, prečo vzniká a ako sa vyvíja, podozrenie však často padá práve na spomínané zhlukovanie proteínu zvaného tau. Tento proteín je v normálnom množstve neškodný.

Tím odborníkov laboratórne skúmal štyri kľúčové zložky espresa, teda kofeín, trigonelín, genisteín a teobromín. Ich molekuly inkubovali s proteínom tau po dobu štyridsiatich hodín a odhalili, že čím je koncentrácia kofeínu, genisteínu alebo espresa ako takého vyššia, tým sú vlákna proteínu tau kratšie. Rovnako sú menej náchylné na tvorbu väčších skupín.

káva, espreso, kofeín, Alzheimerova choroba, veda, výskum, experiment
Shutterstock

Tieto skrátené vlákna proteínu tau sú podľa výsledkov experimentu netoxické a nedokážu fungovať ako „semienka“, z ktorých by následne mohli vzniknúť väčšie zhluky. To ale nie je všetko. Extraktu z espresa sa dokonca podarilo reagovať aj s už existujúcimi zhlukmi a taktiež zabrániť tvorbe úplne nových.

Ešte nie je vyhraté

Tieto zistenia otvorili vedcom úplne nové dvere, napriek tomu majú pred sebou dlhú cestu. To, že niečo efektívne funguje v laboratórnom prostredí, ešte nezaručuje, že to bude rovnako efektívne fungovať aj v ľudskom tele. Ak pacient trpí Alzheimerom, nie je možné otvoriť mu hlavu, naliať do nej espreso a vyslať kofeín, aby sa popasoval s proteínom tau, ako uzná za vhodné.

Káva, ktorú vypijeme, musí najprv prejsť tráviacim traktom, a hoci niektoré zložky, napríklad kofeín, dokážu prechádzať krvno-mozgovou bariérou, iné nie. Vedcov ale neopúšťa nádej, že sa práve tento objav stane jedného dňa pri liečbe Alzheimera a iných ochorení mozgu kľúčovým.

káva, espreso, kofeín, Alzheimerova choroba, veda, výskum, experiment
Shutterstock

Tagy:

Michaela Molnárová
Som také ukecané malé pivo, ktoré miluje zvieratká a za trojuholník vegánskej pizze by ťa pokojne aj prešlo traktorom. Neriskuj. Na EMEFKA tvorím už nejaký ten piatok, preto v mojom portfóliu nájdeš naozaj všeličo. Mojou špecialitkou sú vzťahové záležitosti, mužsko-ženské peripetie a ľudské príbehy, ale pred nejakým tým internetovým virálom tiež nebudem utekať
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.