Na pultoch obchodov môžeme nájsť rôzne vegetariánske produkty, ktoré slovo vegetariánsky spájajú s nejakou mäsovou pochúťkou. Kúpiť si tak môžeme vegetariánsky steak, vegetariánske párky či klobásy. Ako ale píše aj portál RFI, vo Francúzsku bude tejto praktike čoskoro koniec.
Nový zákon totiž zakáže spájať „terminológiu tradične spájanú s mäsom či rybami pre produkty, ktoré nemajú pôvod v živočíšnej ríši“. Zákon vstúpi do platnosti od 1. októbra tohto roku. Výrobcovia potravín však budú mať čas zmeniť ich názvy do konca roku 2023.
Zákon pozitívne prijali zástupcovia mäsového priemyslu, zatiaľ čo výrobcovia rastlinných potravín sa k nemu stavajú skôr rezervovane. Podľa Jeana–Françoisa Guiharda z medziodborového združenia pre dobytok a mäso zákon prispeje k transparentnosti a informovanosti spotrebiteľa.
Niektorí chcú, aby zákon platil pre celú EÚ
Národná federácia zväzu farmárov dokonca lobuje za to, aby sa zákon prijal aj v rámci celej Európskej únie. Na jej úrovni je možné vegetariánskym produktom dávať názvy, ktoré sa spájajú s mäsom, hoci aj tu existujú výnimky. Napríklad mliečne výrobky ako maslo, jogurty alebo syry. Ich rastlinné náhrady teda nemôžu používať názvy typu „vegetariánsky jogurt“.
Národné observatórium rastlinných potravín na margo najnovšieho zákona uviedlo, že Francúzsko týmto zákonom ide „proti prúdu európskeho riešenia súčasných problémov“.