Kuchyňa nikdy nebola tvojou obľúbenou miestnosťou. Teda pokiaľ nešlo o varenie čaju a vylizovanie hrncov s krémovou plnkou na koláče. Ak išlo o naozajstné varenie, vždy si radšej dával ruky preč a kuchyňu si obchádzal oblúkom.
Keďže na každého psa raz príde mráz, ani ty sa vareniu a pečeniu nevyhneš. Samozrejme, pokiaľ nie si milionár a nezabezpečíš si pravidelné donášky chutných pokrmov na stôl. V prípade, že milionár nie si, zrejme sa ti zídu tipy, s ktorými pri príprave jedla nenarobíš veľa škody.
Dočítaj recept do konca
Nájdeš skvelý recept a začneš čítať: „Nakrájame cibuľu. Rozohrejeme olej.“ Po pár riadkoch sú pre teba staré známe pokyny zbytočným blábolom, ktorý sa neoplatí dočítať do konca. Pustíš sa do varenia a skončíš tak rýchlo, ako si začal. Problémom je chýbajúci badián, zázvor a ajvar. Hlavu si búchaš o stenu, že lenivosť skazila tvoje kulinárske veľdielo. Z toho nezmyselného blábola mal vzniknúť jedlý pokrm, ktorým neotráviš seba ani svoju rodinu. Namiesto toho smutne čumíš na poloprázdny hrniec.
Priprav si dopredu
Keď sa už naozaj chystáš variť, najprv si priprav všetky ingrediencie. Nehraj sa na všemocného MacGyvera, ktorý zvládne jednou rukou nakrájať cibuľu a súčasne druhou miešať polievku. Prípravou ingrediencií si ušetríš čas a nervy. Nielenže budeš mať prehľad o tom, čo a koľko si toho už použil, ale vyvaruješ sa mnohých nepríjemností. Napríklad niektoré suroviny (najčastejšie vajíčka) by mali mať izbovú teplotu. Inak si vytrháš vlasy, kým oddelíš studené bielky od studených žĺtkov.
Zamrznuté mäso nejde na pekáč
Ani na panvicu a už vôbec nie rovno na tanier. Ak sa predsa chceš zahrať na domáceho výskumníka a uškvariť zamrznuté mäso v rúre, nič ti v tom nebráni. Tvoj žalúdok však nebude rovnakého názoru. Podobne nedôverčiví ako tvoj žalúdok budú voči tebe všetky tvoje návštevy a ochutnávači tvojho kulinárskeho umenia.
Hneď po prvom súste zistia, že niečo nie je s kostolným poriadkom. Tvoj výtvor na tanieri nezachráni ani ukážkové aranžovanie. Mäso bude síce po dopečení vyzerať chrumkavo, ale jeho surový stred by si nedal zožrať ani psovi.
Nepreplň panvicu
Menej je viac a platí to aj pri varení. Obzvlášť pri príprave populárnych minútok na panvici. Minútky šetria čas strávený v kuchyni, sú chutné a nenáročné na prípravu. Nahádzať jedlo na jednu panvicu predsa zvládne aj začiatočník. Zdanie však môže klamať: nie pokiaľ ide o náročnosť, ale o bezodnú panvicu. Panvica síce znesie veľa, ale nie až tak, ako by si si prial. Keď ju preplníš, jedlo nebude mať správnu chuť, pretože sa dostatočne neopečie.
Z bielkov sneh
Vyšší level varenia je pečenie koláčov. Namiesto dlhého státia pri hrncoch je výsledkom čakania omamná vôňa sladkej dobroty a koláč rozplývajúci sa na jazyku. Prelúskať recept a porozumieť jednotlivým krokom môže byť hotovým umením, najmä ak vieš pobabrať aj nepečené tiramisu. Pečenie si uľahčíš, keď si zapamätáš jeden malý tip. Základom drvivej väčšiny sladkých pochúťok je vláčne cesto. Preto keď budeš mať pripraviť cesto, vedz, že najskôr musíš vyšľahať z bielkov sneh a zo žĺtkov a cukru vytvoriť masu.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane