Efektívnych tipov a trikov nikdy nie je málo. Tie ocení každý bez rozdielu na to, či je práve domáci kutil alebo kuchtík. V prípade, že tráviš dosť veľa času v kuchyni, máme pre teba niekoľko zaujímavých trikov, ktoré by si si mal zapamätať. Ani nebudeš vedieť ako a stanú sa tvojou pomocnou rukou. Niekoľko z nich sme našli na portáli tasty a lifehack.
• Ak chceš mať prirodzene sladký citrón, pred vyšťavením ho daj na chvíľu opiecť do rúry.
• Zhnednutiu tvojho guacamole sa vyhneš tak, že ho zakryješ vrstvou pico de gallo (zmes zeleniny, ktorá sa dáva do guacamole). Pred podávaním ti ho stačí len premiešať.
• Osoľte hríby a cuketu až po tom, ako ich mierne opražíte na panvici. Obe majú veľký obsah vody. Soľ vyťahuje z týchto potravín vodu, takže sa ti neoplatí soliť ich hneď na začiatku.
• Mäso vždy vysuš papierovou utierkou. Môže obsahovať nadbytočnú vlhkosť, ktorá ti môže robiť problémy pri kontakte s horúcou panvicou.
• Vždy si pred varením ryžu prepláchni. Budeš mať tak lepší konečný produkt. Nadbytočný škrob môže spôsobiť, že sa bude ryža lepiť alebo sa zhrudkuje.
• Používaj panvice s nepriľnavým povrchom. Nemusíš pri nich často používať žiaden olej či iný tuk, prípadne ti stačí menšie množstvo.
• Pri šúpaní uvarených vajíčok si pomôž lyžičkou, vďaka ktorej nebudeš mať doslova otrhané vajíčko.
• Na krájanie jemných vecí použi dentálnu niť.
• Pridaj si do kávy trochu soli, ak chceš neutralizovať horkosť. Nie do šálky, ale keď si kávu pripravuješ. Výskum totiž ukázal, že soľ je lepšia pri neutralizácii horkosti ako cukor.
• Pri zohrievaní zvyškov jedla v mikrovlnke daj na vrch misky navhlčenú papierovú utierku. Ako sa bude voda z utierky odparovať, zvlhčí jedlo a vyhneš sa tak tomu, že ti potraviny oschnú. Zvykne sa to stať hlavne s ryžou alebo cestovinami.
• Podobný trik ti pomôže aj pri zohrievaní pizze v mikrovlnke. Stačí si na tanierik k pizzi umiestniť pohárik alebo mištičku s vodou. Pizza bude po zohriatí ako čerstvá.
• Čerstvé bylinky si môžeš usušiť aj v mikrovlnke. Stačí ich do nej vložiť na dvadsať minút. Na trhu niekedy kúpiš čerstvé bylinky lacnejšie ako ten malý sáčok v obchode.
• Nepoužívaj olivový olej, keď ideš niečo vyprážať. Napríklad pri opekaní mäsa na panvici. Olivový olej je síce zdravší, no má nízku teplotu prehrievania sa, čo má za dôsledok, že sa prepaľuje.
• Pre krásnu lesklú omáčku pridaj po odstavení z ohňa trochu masla. Tento trik šéfkuchárov sa nazýva monter au beurre.
• Smotanu na šľahanie musíš šľahať pomaly. Ak ju začneš šľahať na príliš vysokých otáčkach, stane sa ti z nej maslo a nie šľahačka.
• Ak máš čerstvý špenát alebo šalát, uskladni ho v chladničke spolu s papierovou utierkou. Tá absorbuje nadmernú vlhkosť, vďaka čomu ostane špenát alebo iná listová zelenina dlhšie čerstvá. Môžeš tak urobiť aj pri bylinkách.
• Pri pečení nejakého čokoládového koláča môžeš formu alebo plech vysypať namiesto múky kakaom.
• Ak chceš rýchlejšie vychladiť pivo alebo limonádu vo fľaši, stačí fľašu obaliť do namočenej papierovej utierky. Samozrejme, že do studenej vody.
• Pri varení s cesnakom pridávaj cesnak ako posledný, lebo rýchlo zhorí a môže ti tak ľahko pokaziť jedlo. Hlavne v prípade, keď ho máš nadrobno nasekaný. Začínaj teda najskôr cibuľou a pridaj cesnak, nie naopak.