Európske stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) varuje Slovákov pred kontaminovaným kuracím mäsom z Poľska a Rakúska. V šestnástich krajinách spôsobilo viac než tristo nákaz. Informoval o tom portál tn.nova.cz.
„V období od januára do októbra 2023 14 krajín EÚ/EHP, Spojené kráľovstvo a USA nahlásili 335 prípadov súvisiacich s touto epidémiou,“ uvádza ECDC.
Baktérie objavili vo vzorkách kuracieho mäsa a kuracieho kebabu. Údaje podľa ECDC poukazujú na sedem výrobcov so sídlom v Poľsku a jedného výrobcu v Rakúsku. V zariadeniach sa však podľa strediska nenašli žiadne mikrobiologické dôkazy o kontaminácii.
„Vzhľadom na to, že zdroje nákazy neboli spoľahlivo identifikované, je pravdepodobné, že sa nové prípady ešte objavia, a to aj v ďalších krajinách,“ konštatuje ECDC.
Príznaky salmonelózy
„Baktérie salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ píše Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZSR).
Nepríjemné príznaky salmonelózy sa môžu prejaviť už 6 až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. „Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná pri salmonelóze je strata tekutín. Ťažká dehydratácia organizmu chorého si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu a infúznu liečbu,“ dodáva ÚVZSR.