Až v šestnástich európskych krajinách zaznamenali v tomto roku prípady nákazy salmonelou. V Česku sa ňou nakazilo 6 700 ľudí, uviedol portál CNN Prima News. Najčastejším zdrojom nákazy je kuracie mäso a kebab, ktorý sa z neho vyrába.
Problematické boli produkty od siedmich poľských výrobcov a jedného výrobcu z Rakúska.
Ako sa vyhnúť ochoreniu? Potravinu treba upraviť tak, že ju prepečieš alebo prevaríš „až do jej vnútra, čo je zásadné. Pri 71 stupňoch Celzia minimálne po dobu 5 minút, 20 minút je istejších. Zmrazením potraviny sa baktérie neničia,“ povedala lekárka Centra epidemiológie a mikrobiológie Michaela Špačková pre CNN Prima News.
Prejavy salmonely sa vo všeobecnosti dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín, informovali tvnoviny.sk. „Postihnutý pociťuje nevoľnosť, vracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby,“ dodal ÚVZSR.