Ak pre vás nie je dostatočným dôvodom na návštevu Nórska fakt, že niektorí tamojší obyvatelia chodia do práce na lyžiach, nevadí. Škandinávska krajina má totiž odteraz v ponuke ešte jedno eso – prvú európsku reštauráciu, ktorá sa nachádza pod vodnou hladinou. 

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Podmorská reštaurácia s názvom Under sa nachádza v prímorskej obci Lindesnes a prvých hostí privítala 20. marca tohto roka. O ďalších rozhodne nemá núdzu. Predsa len, večera v hĺbke piatich metrov s výhľadom na podvodnú faunu a flóru sa rovná skúsenosti hodnej bohov.

Reštaurácia „vyrástla“ na vskutku jedinečnom mieste – sútoku slanej a poloslanej vody. Tomu sa podmieňuje aj rôznorodosť živočíchov, ktorými sa zákazníci môžu pokochať. A nielen oni. Reštaurácia totiž slúži aj ako výskumná stanica, vďaka ktorej môžu výskumníci oblasť skúmať z celkom nového uhla.

View this post on Instagram

Under Restaurant Off the #coast of southern #Norway, #UnderRestaurant has become #Europe's first #underwater #diningexperience. The #concrete structure appears to bobble at the surface like a capsized boat. Guests enter from the #shoreline to an a oak-lined entrance. From there, they pass through a #champagne #bar and ultimately end at the #diningroom five meters below the #waterline. The space features a large, #aquarium-like #acrylicwindow where diners can view the surrounding #marinelife while indulging in fresh, seasonal fare from chef #NicolaiEllitsgaard. Aside from the #restaurant, the #building will also function as a #researchcenter, while the textured exterior will act as an artificial mussel #reef.

A post shared by SITOV (@sitov.pro) on

Slovíčko „under“ má v tamojšom jazyku dva významy. Jedným z nich je „pod (morskou hladinou)“, druhým zase „div“. Názov podniku je teda peknou slovnou hračkou, ktorá výstižne zachytáva skúsenosť, ktorú svojim zákazníkom reštaurácia ponúka. Okrem toho je Under skvostom aj po architektonickej stránke, čoho jasným dôkazom je jedna fotografia budovy, ktorú uvidíte.

Jej vizuál je dielom oceneniami ovenčenej spoločnosti Snøhetta, ktorá patrí k nórskej architektonickej elite už od roku 1989. Ani v tomto prípade nesklamala a doručila návrh budovy, ktorá jednoznačne nezahanbí. Vzhľadom pripomína kamenistý útes, ktorý vyrastá priamo z mora a využitie vhodných materiálov zabezpečí, že sa jedného dňa stane jeho plnou súčasťou. 

Reštaurácia s rozlohou takmer 500 metrov štvorcových má kapacitu usadiť 100 hostí. Čo sa im dostane na tanier? Čerstvé potraviny z lokálnych zdrojov – od rýb a morských plodov až po ovce chované na neďalekých pastvinách. Tie v kombinácii so šikovnými ručičkami michelinského kuchára Nicolaia Ellitsgaarda Pedersena vyčarujú nezameniteľný gastronomický zážitok.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Tak čo, išiel by si podobnú reštauráciu navštíviť alebo by si mal strach, že sa ti celá konštrukcia zrúti na hlavu? 🙂

Zdroje: snohetta.com, visitnorway.com, under.no
Titulná fotka: may.e.lo / Instagram, ft_weekend / Instagram


Tagy:
REKLAMA
Michaela Molnárová
Písanie je pre mňa spôsob, ako sprostredkovať realitu ostatným. Venujem sa mu odmalička a profesionálne pôsobím na EMEFKE od roku 2017. Mojou špecializáciou sú ľudské príbehy a rozhovory so zaujímavými ľuďmi zo Slovenska.Už niekoľko rokov žijem v Južnej Kórei, preto moje články často obsahujú aj cestovateľské zážitky a pútavé detaily o živote v Ázii. Vo voľnom čase ma pravdepodobne nájdete, ako si doprajem niečo sladké, čo sa malo zjesť až zajtra.
Najčítanejšie
Podobné