V roku 2020 pripadalo na obyvateľa EÚ 127 kilogramov potravinového odpadu

Domácnosti vyprodukovali 55 percent potravinového odpadu, čo zodpovedá 70 kilogramom na obyvateľa.


V roku 2020 sa v Európskej únii (EÚ) vyhodilo približne 127 kilogramov potravín na obyvateľa. V utorok o tom informoval štatistický úrad EÚ Eurostat.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Domácnosti vyprodukovali 55 percent potravinového odpadu, čo zodpovedá 70 kilogramom na obyvateľa. Zvyšných 45 percent tvoril odpad vytvorený smerom nahor v potravinovom dodávateľskom reťazci.

Potravinový odpad z domácností predstavuje takmer dvojnásobok množstva potravinového odpadu vznikajúceho v sektoroch prvovýroby (14 kilogramov, 11%) a výroby potravinárskych výrobkov a nápojov (23 kilogramov, 18%).

Shutterstock

Na reštaurácie a stravovacie služby v roku 2020 pripadalo 12 kilogramov potravinového odpadu na osobu (9%), zatiaľ čo maloobchod a iná distribúcia potravín boli sektorom s najmenším množstvom potravinového odpadu, a to 9 kilogramov (7%). Vzhľadom na to, že to bol prvý rok pandémie, vplyv lockdownov na tieto dva sektory je ešte predmetom analýz.


Tagy:
REKLAMA
Redakcia
Redakcia EMEFKA je tím skúsených redaktorov, autorov a kreatívcov, ktorí denne prinášajú zábavný, inšpiratívny a aktuálny obsah zo sveta popkultúry, lifestyle a spoločenského diania. Naši autori dbajú na kvalitu, overovanie faktov a originalitu, aby čitateľom poskytli spoľahlivé a pútavé články, ktoré si získali tisíce fanúšikov po celom Slovensku.
Najčítanejšie
Podobné